Geweest: ‘De Conferentie’

In Dat Bolwerck, de nieuwe Ruimte voor Kunst en Gedachten aan de Zaadmarkt 112 in Zutphen, vindt een bijzonder kunstproject plaats. Centraal staat het kunstwerk ‘De Conferentie’ van kunstenaar Herma Schellingerhoudt. Dit werk omvat een twaalftal beelden van onder andere Dalai Lama, Ai Wei Wei, Malala, Paus Franciscus en acht andere persoonlijkheden die een verschil maakten door bestaande gewoonten of systemen te doorbreken.

De twaalf beelden zijn bijeengebracht aan een ronde tafel met dertien stoelen. De dertiende stoel is voor de bezoeker. Het gesprek komt pas op gang als die plaats ook bezet wordt door ieder die daar gaat zitten en de moed heeft de uitgebeelde persoonlijkheden aan te kijken en met één of meer van hen als het ware in gesprek te gaan over de vraag: “Wat gaat jou aan het hart en wat doe je ermee?” De bezoekers kunnen op één van de laptops of via het prikbord hun reactie geven, zodat de opbrengst van het kunstproject breed te volgen is.

De beeldengroep wekt op tot nadenken en gesprek. Met jezelf en met anderen. Er is altijd iemand aanwezig met wie bezoekers over het thema in gesprek kunnen gaan.

Het kunstproject ‘De Conferentie’ is een samenwerking van Dat Bolwerck, Denkstof Zutphen en Herma Schellingerhoudt.
Verdere medewerking is verleend door:
Anna Roos Meerbach, Denkstof.
Peter de Haan, Art Centre Zutphen.
Piet van Middelaar, De Rode Reiger.
Héctor Ferreiro, film & video kunstenaar.
Martin Stor, fotografie & video.