Geweest: Mauricio Escobar

De Columbiaan Mauricio Escobar werd geboren in 1964 in Bogota (Columbia). Al op jonge leeftijd trok hij naar Parijs om daar te studeren aan de kunstacademie ‘Ecole Supérieure des Beaux Arts’, waardoor hij vertrouwd is geraakt met de Europese traditie. Sinds een aantal jaren woont en werkt hij in Amsterdam.

Zijn oeuvre is concreet én van een expressieve poëzie door het gebruik van natuurlijke grondstoffen. Pigmenten van warme aardse tinten zoals de ‘terra bruciata’ uit Sienna of de geleaarde uit de Auvergne; verweerde textiel en vegetale elementen, dunne lagen rijstpapier, oxidatieprocessen op vloeibaar metaal, harsen, verkoolde verflagen. Zijn kunst — verfijnd als Zao Wou-Ki, tastbaar als Tapiès — vertoont verwantschap met de Arte Povera. De energetische uitstraling, de woeste ordening van de in lagen opgebouwde doeken op panelen verraden een geesteslandschap van vulkanen en regenwoud.

Escobar heeft een fascinatie voor het vuur; het vuur dat de aardkorst laat barsten en scheuren, het vuur dat verdort en verkoolt, maar ook vruchtbaar maakt, de ogen verblindt en verheugt. Deze oorspronkelijke levensenergie wordt in haar opwellingen geleid door de hand van de kunstenaar, zonder dat men enige vormdwang kan bespeuren. Eerder een authentiek gevoel voor de oerbron, voor het onbegrensde, waaruit het menselijke oog een beeldenkeuze heeft gemaakt zonder eigen wetten op te leggen.
De getekende elementen zijn kronkelend en grillig maar niet willekeurig, de lagen pigmenten stromen of verspreiden zich in brede lichtvlekken, de aangebrachte stof en plantaardige bestanddelen volgen organische lijnen en de dunne lagen rijstpapier doen denken aan fragiele natte sluiers.

Mauricio Escobar exposeerde o.a. in Parijs, Barcelona, Florence, Bologna, Trier, Madrid en New-York en ook in verschillende Nederlandse steden.

15 oktober – 21 december