Geweest: ‘BIRTHDAY’ hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt

…is het resultaat van een intensieve reis rond de wereld. Van de meest afgelegen dorpen tot in de mondaine wereldsteden fotografeerde Lieve Blancquaert de cultuur en rituelen rond de bevalling. Ze zocht antwoord op de vraag wat het betekent om op een bepaalde plaats in de wereld geboren te worden.

Deze foto-expositie, zal na een succesvolle expositie in Brussel (30.000 bezoekers) nu voor het eerst in Nederland te zien zijn.
Het kostte haar twee jaar tijd, maar de Belgische fotograaf Lieve Blancquaert kreeg het voor elkaar: Ze fotografeerde de geboortes van kinderen op de meest uiteenlopende plekken ter wereld. Van de extreem luxueuze omstandigheden in het Midden-Oosten tot de armoede in de meest afgelegen dorpen in Afrika. “Het is eigenlijk een onderzoek naar hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt. En die verschilt, op zijn zachtst gezegd, nogal flink”, aldus Blancquaert.
Van het project is een fotoboek gemaakt (Uitgeverij Lannoo), dat onder de naam Birth Day veel aandacht trekt, en een negendelige tv-documentaire die vanaf 23 mei door de VPRO zal worden uitgezonden.

BIRTH DAY is op drie prachtige historische plaatsen in de Hanzestad Zutphen te zien zijn:
Dat Bolwerck, de bijna duizend jaar oude St. Walburgiskerk en de ruim 600 jaar oude Burgerzaal.

Meer informatie www.geboortenis.nl/birth-day