Geweest: Marja Zomer

Vanaf donderdag 7 april toont Dat Bolwerck recent werk van kunstenaar en streekgenoot Marja Zomer.

De expositie omvat voornamelijk kleinere schilderijen waarin de nadruk ligt op het veelzijdige karakter van het IJssellandschap, tekeningen van bomen en bossen, veelal die tussen Zutphen en Lochem, alsook werken die het interieur laten zien van haar Urker kotter, de UK 120.

Het licht en het landschap, de IJssel in de vroege ochtend. Het water nog spiegelend stil en de kleuren zacht. Zomer zoekt in het landschap de plekken waar de elementen ten opzichte van elkaar een verbond aangaan. Ze keert regelmatig terug om dezelfde plek in ander licht te zien. Ze jaagt heel precies de stemming na die ze aantrof, en zoekt een manier van schilderen die daarbij past. Ze doet dat met een op het eerste gezicht realistische weergave van een landschap; ofwel panoramabreed met als thema de rivier of klein en gekropt het interieur. Beiden zijn in perceptie even groot. Men zou haar werk als een logboek in beelden kunnen zien, een verslag van haar varend bestaan.

Afgelopen zomer tekende Marja in de bossen bij Lochem, haar geboorteplaats, ze vond een plekje aan de kade op het Twentekanaal en trok er op uit. In de herfst voer ze naar het Gat van Gorssel om daar het mistige herfstlandschap te schilderen. Resultaten hiervan zijn ook in Dat Bolwerck te zien.

Op Zondag 10 april om 15 uur zal Wouter Hooijmans, vormgever en fotograaf, in aanwezigheid van Marja Zomer een inleiding geven op haar werk.

De expositie is open van 7 april t/m 28 mei op do t/m zo van 11 tot 17 u.
Zaadmarkt 112, Zutphen.
www.datbolwerck.nl
Vrij entree.