Kunsteducatie

September 2021 • Expo 'De andere stad' voortgezet onderwijs 

Ontwerpwedstrijd 'De Andere Stad' voor jongeren 

In september 2021 organiseert Dat Bolwerck, een huis voor kunst en gedachten in Zutphen, een expositie rondom het thema ‘De andere stad’. Zutphen is bekend als torenstad en idyllisch centrum van het oude Nederland. Maar wat zie je als je met de rug naar de Walburgiskerk staat en de wijken in gaat? Hoe ziet het leven buiten het centrum eruit, hoe leven mensen daar en wie hoort erbij en wie niet?

Twee kunstenaars, Jaap Broersma en Jacob Kerssemakers, geven in hun schilderijen een impressie van het dagelijks leven in de wijken van Zutphen. Zij kijken naar de iconen van de buitenwijken, belichten het contrast tussen centrum en wijk en proberen een antwoord te geven op de vraag wie erbij hoort in de stad.

Vooruitlopend op de tentoonstelling nodigen wij jongeren uit om een creatieve ingreep in hun stad te doen met een ontwerp van eigen hand. Op wat voor manier zou jij de stad willen veranderen. Dit kan heel breed zijn. Een skatepark, catwalk, standbeeld, graffiti, tekening, fotobewerking of een nieuw gebouw. Het gaat niet alleen om een mooi werk, maar wat voor verhaal jij wil vertellen. Alle media mogen ingezet worden. Voor verdere details verwijzen we graag naar het onderdeel kunsteducatie op de website: www.datbolwerck.nl

In september zal een selectie van de ontwerpen tentoongesteld worden in Dat Bolwerck. Graag inzenden (kan ook op USB-stick) voor maandag 3 mei 2021. Dat Bolwerck vind je op de Zaadmarkt 112 in Zutphen.

Deze ontwerpwedstrijd is samen met studenten van ArtEZ de Hogeschool van de Kunsten ontwikkeld.

Image
Banksy - The Flower Thrower (2005)

Image
Rob & Robin - Mols parking (2020)

Image
Florentijn Hofman - Rubber Duck (2013)
Image
Louise Bourgeois - Maman (1999)

Image
Christo & Jeanne Claude - The Reichstag (1995)

Image
Jeff Koons on the Roof