Geweest: ‘Verschillen en herhalingen’

expositie
Zondag 25 juni om 15 uur is iedereen welkom bij de opening. Saskia van den Heuvel en Liesbeth Niesten geven dan in poëzie en klank hun interpretatie van deze expositie.

Vanaf donderdag 22 juni exposeren Mariska van den Heuvel en Peter Kalkowsky in Dat Bolwerck.

Mariska vertelt verhalen in korte zinnen en beelden. Van de omgeving rondom de familiecaravan in één van de Hollandse bossen, naar een deel van haar familiegeschiedenis in Indonesië. In kunstboeken, tekeningen en een grote installatie neemt zij de kijker mee in haar herinneringen. Mariska houdt van de eenvoud, directheid en traagheid van het werken met materialen als potlood, papier, inkt en ‘gevonden voorwerpen’.

Peter Kalkowsky laat draaddrukken zien in een door hem zelf ontwikkelde techniek. De serie ‘Getijdengolven’ wordt voor het eerst getoond. Kleur, lijn en ritmiek zijn voor de graficus genoeg om met een ontwerp van een prent te beginnen. In deze nieuwe serie werkt hij met terugkerende ritmiek en faseverschuivingen. Tussen de gekleurde regels liggen de grijze regels; en tussen de grijze regels zijn de gekleurde te lezen. Voor de serie ‘Allen die zich’ (2016) maakte Peter gebruik van een relatief nieuwe techniek: het drukken met 3D-printplaten. De 3D printer biedt vele nieuwe mogelijkheden voor Peter, het produceren van de drukplaten is daar één van.

Over de kunstenaars
Mariska van den Heuvel (1982) studeerde na haar opleiding Creatieve therapie beeldend vormen (Hogeschool van Utrecht) autonome beeldende kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Zij volgde de internationale research-master ‘Fine Art’ (Vrije Universiteit van Londen, locatie Utrecht) en behaalde haar bachelor- en masterdiploma in 2007. Tijdens haar studiejaren raakt ze geïnspireerd door het boek ‘Difference and repetition’ van de filosoof Gilles Deleuze. Zij verdiept zich via en met haar beeldend werk in de (on)mogelijkheid van herhaling. Zij onderzoekt de werking van afstand en nabijheid van haar persoonlijke handschrift in abstract werk en speelt een spel met de traagheid van de tijd. Deze elementen zijn blijvend zichtbaar in haar werk. Mariska woont en werkt in Warnsveld.

Peter Kalkowsky (1967) is werkzaam als zelfstandig kunstenaar en typograaf. Hij beoefent verschillende hoogdruktechnieken en legt zich de laatste jaren vooral toe op de door hem zelf ontwikkelde unieke draaddruk techniek. Wie goed kijkt, ziet dat de schijnbaar willekeurige lijnen met uiterste zorg op het papier zijn gezet. Het resultaat zijn prachtige werken met een zuivere abstractie. Het lijnenspel blijft fascinerend en vanaf elke positie biedt de prent de kijker weer iets verrassends en moois. Peter woont en werkt in Zutphen.

De expositie start op 22 juni en duurt t/m 20 augustus.
Geopend op donderdag t/m zondag van 10.30 – 17.00 uur.
Vrij entree.

Zondag 25 juni om 15 uur is iedereen welkom bij de opening.