Dat Bolwerck presenteert A Gift That Keeps on Giving, de eerste solotentoonstelling in Nederland van de in Den Haag gevestigde kunstenaar en componist Andrius Arutiunian.
De tentoonstelling is gebaseerd op Arutiunians fascinatie voor de kracht van geluid om tegen de stroom in te gaan en voor nieuwe manieren om onze plek in het universum te begrijpen. Het historische gebouw van Dat Bolwerck wordt getransformeerd tot een instabiel akoestisch lichaam: een plek van sonische bezetenheid, besmetting en veranderde afstemming.
Bezetenheid vormt het werkingsprincipe van de tentoonstelling, die zich ontvouwt als een reeks verschuivende zintuiglijke toestanden: van seismische trillingen in de kelder tot mistige harmonieën op zolder. De ruimtes vloeien in elkaar over als overlappende frequenties op een radiogolf.
Een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd geluidswerk infiltreert het gebouw via verschillende registers. Elke ruimte wordt een eigen klankkamer – uit fase, instabiel en resonerend. Het geluid dringt overal doorheen — door muren, door lichamen — en verandert hoe je luistert en voelt. In de tentoonstelling roepen Arutiunians tekeningen, sculpturen en locatiegebonden interventies donkere materie op binnen hemelse vormen: smeltende toxische materialen, vervormde temporele structuren en misvormde lichamen van licht. Niets wordt hersteld; alles wordt omgeleid. Wat ontstaat is geen oplossing, maar een fantoomfrequentie die weigert tot rust te komen, en de bezoeker achterlaat in een veranderde staat van luisteren.
A Gift That Keeps on Giving kwam tot stand met steun van: Gemeente Zutphen, het Wijnhuisfonds, Super Natuur, het Mondriaan Fonds en de Iona Stichting.
Partners: Theater Hanzehof & Buitensociëteit, Popronde, Wijkcentrum Waterkracht en Buddy to Buddy.
Zie openingstijden
Over de kunstenaar
Andrius Arutiunian is een Armeens-Litouwse kunstenaar en componist die werkt met hybride vormen van luisteren, volkskennis en hedendaagse kosmologieën. Zijn werk onderzoekt temporaliteit, resonantie en alternatieve manieren van wereldordening. Door middel van hypnotiserende en raadselachtige vormen dagen zijn installaties, films en performances de concepten van muzikale en politieke afstemming uit.
In 2022 vertegenwoordigde hij Armenië met de solotentoonstelling Gharīb op de 59e Biënnale van Venetië (curator: Anne Davidian). Andere biënnales waaraan hij deelnam zijn o.a. de 14e Biënnale van Shanghai, de 15e Biënnale van Gwangju, de 17e Biënnale van Lyon, de 9e Aziatische Kunstbiënnale en de 15e Baltische Triënnale.
Zijn werk is getoond in onder andere: Palais de Tokyo (Parijs), Centre Pompidou (Parijs), M HKA(Antwerpen), Stroom (Den Haag), Kadist (Parijs), Pinchuk Art Centre (Kyiv), Survival Kit 13 (Riga), FACT(Liverpool), silent green & CTM (Berlijn), en Contemporary Art Centre (Vilnius).
In 2024 werd Arutiunian geselecteerd voor de shortlist van de Future Generation Art Prize en in 2023 was hij DAAD artist-in-residence fellow. Zijn werk maakt deel uit van collecties waaronder het Centre Pompidou en KADIST.
Over de gastcurator
Anne Davidian is een curator en onderzoeker die zich bezighoudt met alternatieve sociale denkbeelden, met een focus op niet-onderdrukkende vormen van gemeenschap. Momenteel cureert ze twee tentoonstellingen: Stephanie Saadé, The Encounter of the First and Last Particles of Dust, in het Sursock Museum in Beiroet; en Andrius Arutiunian, A Gift That Keeps on Giving, in Dat Bolwerck, Nederland. Daarnaast werkt ze aan het openingsfestival van het nieuwe Almaty Museum of Arts, dat in september 2025 van start gaat.
Recente projecten van haar zijn onder meer How to Hold Your Breath, onderdeel van de Asian Art Biennial 2024 (National Taiwan Museum of Fine Arts); Gharīb, het Armeense paviljoen op de 59e Biënnale van Venetië; en What Makes an Assembly? (Sternberg Press, 2022), een interdisciplinair publicatieproject over vormen van samenkomen doorheen de geschiedenis en over geografische grenzen heen.