No items found.
Zelfportret Pauline Nijnenhuis
Zeno van den Broek

Artist Talk | Pauline Nijenhuis & Zeno van den Broek

18 juli 2024

Hoe gevaarlijk is het hebben van een digitale avatar? Aan welke gevaren zijn we onbewust blootgesteld wanneer we ons in een digitale omgeving begeven?

Welke specifieke gevaren ziet kunstenaar Pauline Nijenhuis? Maakt ze zich erge zorgen aangezien haar oeuvre zich rond dit onderwerp ontspint?

Al het werk van Nijenhuis in de tentoonstelling Folding Ambivalence wordt voor het eerst aan het publiek getoond en laat een vernieuwing en interessante verandering in haar werkwijze zien. Het werk heeft in onderwerp een sterke nieuwe focus: de zorg over de relatie tussen de mens en de digitale wereld. Daarnaast maakte het werk van Nijenhuis technisch de afgelopen jaren een boeiende ontwikkeling door; bij het weven van haar textielwerk werkte ze samen met computers. Bovendien heeft het werk een performatief karakter gekregen. De kunstenaar zelf verschijnt veelvuldig als model. Voor degenen die haar presentatie zagen die in 2020 bij Dat Bolwerck plaatsvond, is de artist talk een uitgelezen kans om te weten hoe en waarom haar werk zich op deze manier ontwikkelde.

Beeldend kunstenaar en componist Zeno van den Broek lijkt op een andere manier dan Pauline Nijenhuis te kijken naar de beperkingen en mogelijkheden die technologieën en het digitale "rijk" ons bieden. Door intense en tot nadenken stemmende ervaringen te creëren, verstoort hij onze gewoontes en de reguliere manier waarop we ruimtes en interacties ondergaan. Hij zet ons aan om buiten onze comfortzones te treden, om actief nieuwe mogelijkheden te verkennen, en ziet een nieuwe werkelijkheid die creatie en inzichten biedt. Maakt hij zich ook zorgen over de invloed van de machine op de mens? Hoe schreef hij samen met robotica een compositie en hoe komen zijn audiovisuele installaties technisch tot stand?

In deze dubbele Artist Talk gaat artistiek leider Marlise van der Jagt met beide kunstenaars in gesprek. Beide kunstenaars zullen ook zeker tezamen van gedachten wisselen en hun kijk op hun werk en de inspiratie die de digitale wereld biedt met elkaar en het publiek delen. De vraag ‘vloek of zegen?’  zal wellicht beantwoord worden.

Datum:
18 juli 2024
Tijd:

20.00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€10
Fotografie:

Pauline Nijenhuis geeft zichzelf in haar werk letterlijk bloot. Zo creëerde ze een fotoserie in de Middeleeuwse gewelvenkelder van Dat Bolwerck waarin ze beschilderd met wachtwoorden op haar blote lijf geportretteerd is. In haar werk en projecten onderzoekt deze Zutphense kunstenaar de versnelling in ons hightechtijdperk en hoe ons menselijk lichaam zich verhoudt tot deze sterk geautomatiseerde maatschappij. Haar oeuvre bestaat uit foto’s, mixed-media schilderijen (acrylverf en borduren met de hand) en multidisciplinaire installaties. Het bij Dat Bolwerck gepresenteerde werk kwam na zorgvuldig onderzoek, zowel op conceptueel als technisch vlak, tot stand. De werken zijn niet eerder getoond en haar presentatie is daarom een première. Nijenhuis behoort tot de excellente Zutphense kunstenaars die Dat Bolwerck een platform biedt.

www.paulinenijenhuis.nl

Zeno van den Broek is componist en kunstenaar. Hij onderzoekt in zijn werk de relaties tussen mensen en een gefabriceerde omgeving. Van den Broek gebruikt audiovisuele middelen om locatie- en conceptspecifieke werken te creëren die conventionele opvattingen over onze ervaring van ruimte ondervragen. Deze werken creëren viscerale ervaringen die nieuwe perspectieven forceren op de ruimtes die ze bezetten of representeren, of deze ruimtes nu fysiek of digitaal zijn. Hij forceert daarmee momenten van verstoring en frictie, die ons gevoel van keuzevrijheid activeren en ons uit onze gebruikelijke perceptie van de ruimte rukken in de richting van verkenning en onderzoek. Deze momenten van keuzevrijheid stellen bezoekers in staat om actieve deelnemers aan Van den Broeks werk te worden en het op belangrijke manieren te voltooien. Van Van den Broek is een selectie audiovisuele installaties te zien die erop gericht zijn de relatie tussen het digitale rijk en onze ruimtelijke perceptie te onderzoeken.

www.zenovandenbroek.com

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.