No items found.

Concert | Research Performance

6 april 2024

Persoonlijke uitdrukking van gevoel en gedachten door jong muzikaal talent zorgen voor een bijzondere avond vol nieuwe composities.

In samenwerking met Cellowercken Zutphen organiseren we op zaterdag 6 april een verrassende en veelzijdige Research Performance met nieuw werk van jonge componisten. Geïnspireerd door de tentoonstelling The Sky Fell on Her met werk van kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen, geven ze nieuwe klanken aan de cello.

Eerdere edities leverden een veelzijdig programma vol intieme solo’s, energiek samenspel, inspirerende teksten en vol eigenheid.

Voorafgaand aan het concert neemt de Israëlische kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen je mee in wat ze met haar kunst tot uitdrukking wil brengen. Tijdens de pauze kun je de tentoonstelling bezoeken.

De Research Performance kent een boeiende voorbereiding waarin componisten, cellisten, de kunstenaar en docenten van de Cello Academy samenwerken.

We maken je graag deelgenoot van de Research Retreat die voorafgaat aan het concert ‘De Research Perfomance’. Heb je een kaartje gekocht dan krijg je van ons een speciale link opgestuurd waar we een aantal verhalen met je delen over de aanloop naar het concert. Zo krijg je opnames van enkele repetities te horen en laten we je zien hoe de kunstenaar het geheel beleeft.

Over De research retreat die vooraf gaat aan deze performance

De opgave voor de componisten

Voorafgaand onderzoekt een groep jonge en veelbelovende componisten -conservatorium-studenten uit binnen- en buitenland – hoe zij persoonlijk worden geraakt en geïnspireerd door het thema van deze tentoonstelling.

Na een ontmoeting met de kunstenaar start voor hen het creatieve proces: ervaringen, gedachten en interpretaties krijgen vorm in klank. Soms is het al snel raak, een andere keer volgt een langer proces van proberen en opnieuw beginnen. Ze worden hierin begeleid door de componist Xiaoyong Chen (professor aan het conservatorium van Xinghai, China) en Alfian Emir Adytia (cellist, componist en sound artist).

Behalve een stuk voor de Research Performance leveren ze een (korte) compositie voor een speciaal Kinderconcert – op vrijdag 5 april te zien in (of is het bij) Dat Bolwerck.

De uitdaging voor de cellisten

Een aantal dagen voorafgaand aan de Performance komen de cellisten naar Zutphen. Tijdens deze Research Retreat – onderdeel van onze Cello Academy – verdiepen zij zich in de nieuwe composities.

Die eerste kennismaking maakt vaak het één en ander los, vooral daar waar de componist het experiment aangaat en op zoek is gegaan naar iets heel eigens. Met andere stukken kan het daarentegen heel gemakkelijk gaan en is de herkenning groot – alsof je als musicus thuiskomt. Ze worden deze dagen begeleid door hun docenten Joachim Eijlander (cellist, docent Conservatorium Namen en Codarts Rotterdam) en Jeroen den Herder (cellist, artistiek leider CelloWercken en docent conservatorium HKU en Codarts in Rotterdam).

Hoe de wisselwerking tussen componisten en musici de muziek tot leven brengt

Gaandeweg de repetities raken de musici steeds meer in de beleving van de componisten en komt vaak een verrijkende wisselwerking op gang. Soms zijn technische hoogstandjes nodig om een idee om te zetten in klank. Soms inspireert de cellist de componist tot iets nog beters.

De docenten van de Cello Academy moedigen de studenten ondertussen steeds aan om zoveel mogelijk tevoorschijn te komen, te leren van elkaar en nieuwe stappen te zetten in hun proces,  om uit te groeien tot de kunstenaars die ze zijn.

Het slotstuk: de Research Performance!

Tijdens deze voorstelling komt alles samen. Kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen vertelt je meer over het thema dat haar bezighoudt. Daarna is de vloer voor de jonge musici!

We kunnen je nog niet vertellen welke muziek ze gaan spelen, maar wel dat het programma heel verrassend zal zijn: muziek met uiteenlopende sferen, wellicht met zang, soms als solo, dan weer voor een volle bezetting met een begeleiding door de vleugel of toy-piano. Sommige stukken voelen helemaal klaar en op hun bestemming aangekomen, andere lijken nog wat onderweg te zijn.

Onze ervaring met de voorgaande edities is dat de zoektocht naar nieuwe klanken iets heel oorspronkelijks meegeeft aan de avond. De zoektocht van deze jonge talenten naar een nieuwe muzikale vorm voor hun gevoel en gedachten maken de composities heel persoonlijk.

Als publiek wordt je als vanzelf meegenomen op deze verrassende reis van nieuwe klanken.

Datum:
6 april 2024
Tijd:

20:00 - 22:00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
€15 normaal / €5 jongeren en studenten
Fotografie:

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.