No items found.
Filosoof Corrie Haverkort
Pauze in de stadstuin

Cursus socratisch gesprek

14, 21, 28 januari en 4 en 11 februari 2022

Op een goede manier luisteren is nog niet zo eenvoudig. Op een heldere manier zeggen wat je voelt en bedoelt evenmin. Voor je het weet zit je midden in een discussie waarin ieder bezig is de ander te overtuigen. En er nauwelijks geluisterd wordt naar wat er echt gezegd wordt. Dit voelt voor niemand bevredigend. Op een socratische wijze in gesprek gaan geeft rust, ruimte, erkenning en doet recht aan elkaar. Iedere deelnemer voelt zich gezien en gehoord.


Tijdens de vijfdaagse cursus socratische gespreksvoering van filosoof en beeldend kunstenaar Corrie Haverkort leren deelnemers hun eigen ideeën en meningen helder te verwoorden, vastgeroeste overtuigingen te onderzoeken en open te staan voor nieuwe inzichten.

Datum:
14, 21, 28 januari en 4 en 11 februari 2022
Tijd:

9:00 - 13:00

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
-
Prijs:
€ 350,-
Fotografie:
1. Filosoof Corrie Haverkort
2. Pauze in de stadstuin
Inhoud

De cursus is gebaseerd op de gesprekken die Socrates (469-399 v.Chr.) voerde met zijn vrienden. Bij belangrijke onderwerpen waarover iemand een vaste overtuiging had, vroeg hij steeds: "Wat bedoel je?" en "Klopt het wat je zegt?" Door deze gesprekstechniek moest er steeds beter nagedacht worden, meer nagevoeld en opnieuw verwoord. Na het gesprek begreep men elkaar beter en kwamen tot andere inzichten. Bij tegengestelde meningen en belangen werd een goede consensus gevonden.


Er wordt aandacht besteed aan korte dialogen zoals Socrates die voerde. De socratische gespreksvoering wordt geoefend aan de hand van levensvragen of maatschappelijke vraagstukken. Met name als er sprake is van tegengestelde meningen, conflicten en discussies. In het socratische gesprek gaat het steeds om de verbinding tussen ervaringen, gevoelens en emoties in relatie tot logisch en redelijk denken. Daarbij is er geen polariteit tussen denken en voelen.

De opbouw van een socratisch gesprek, de spelregels en gesprekstechnieken komen aan de orde en wat dit kan opleveren voor deelnemers. Het stellen van juiste vragen om tot een constructief gesprek te komen. Maar ook het onderzoeken van morele dilemma’s bij het nemen van belangrijke beslissingen. En hoe kom je van tegenstelling tot overeenstemming?

Voor wie?

Voor iedereen die graag op een goede en adequate manier een gesprek wil voeren,de juiste vragen wil leren stellen en tot een betere verstaanbaarheid wil komen, zowel privé als in het werkveld. De cursus is hierdoor geschikt voor iedere geïnteresseerde, voor leidinggevenden, coaches, familieleden, leerkrachten, ouders, hulpverleners etc.

Praktische informatie

Minimaal 8 en maximaal 16 deelnemers. De kosten zijn inclusief reader, koffie/thee en een kop soep. Tussendoor is er ruimte om meegebrachte lunch te nuttigen in de tuin van Dat Bolwerck. Colleges, uitwisseling en het beoefenen van de socratische gesprekstechniek in kleine groepen worden afgewisseld.


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.