No items found.

Film | Brainwashed: Sex - Camera - Power

23 februari 2024

Indiewire over Brainwashed: “Verrassend! Brainwashed moedigt niet alleen een nieuwe manier van kijken aan, maar ook een nieuwe manier van zien.”

In samenwerking met Luxor Theater tonen wij deze film. Voorafgaand aan de film geeft documentaire-researcher Wiesje Kuijpers een introductie bij Dat Bolwerck. Daarna gaan we gezamenlijk naar Luxor Theater voor de film.

Programma:

19:00u: Inleiding op de film bij Dat Bolwerck door documentaire researcher Wiesje Kuijpers

19:30u: lopen richting Luxor

20:00u: aanvang film (duur 1u47min)

OVER DE FILM BRAINWASHED: SEKS – CAMERA - POWER

Door het door ons geaccepteerde idee van wie vrouwen zijn versus wie we ‘mogen’ zijn te deconstrueren, geeft Brainwashed kijkers specifieke instrumenten om zich bewust te worden van de klassieke manier van film maken en de ernstige implicaties daarvan voor ons echte leven.

Feministische filmtheoretici verkennen al tientallen jaren de ‘male gaze’ en de verschillende nuances en implicaties ervan. De term werd voor het eerst gebruikt in 1975 door Laura Mulvey, die ook een belangrijke geïnterviewde is in Brainwashed. Bijna 50 jaar later worstelen we nog steeds met het probleem. Met #malegaze op TikTok (nu al meer dan 300 miljoen weergaven) schreef Lena Wilson, recensent voor Playlist en TikTok-films, “Je zou kunnen denken dat seksisme op het scherm iets van het verleden is, of dat het onmogelijk onze samenleving kan beïnvloeden… Menkes is hier om je nadrukkelijk te vertellen dat je het mis hebt.”

Brainwashed bouwt voort op het essentiële werk van Mulvey en andere feministische schrijvers, waaronder Judith Butler, Bell Hooks en Angela Carter. Door interviews met 21 opmerkelijke vrouwen/non-binaire experts (plus één man!) te combineren met bijna 200 filmfragmenten van 1896 tot nu, onthult onafhankelijk filmmaker Nina Menkes in precieze details hoe shotontwerp zelf (POV, kader, camerabeweging, belichting, en zelfs geluid) de seksistische tweedeling in de filmgeschiedenis heeft voortgezet.

Brainwashed verbindt deze gendergerelateerde ‘wetten’ van visuele taal vervolgens met de epidemieën van seksuele intimidatie/aanranding en met discriminatie op de werkvloer van vrouwen.

Datum:
23 februari 2024
Tijd:

Aanvang: 19:00 - 21:55 uur

Locatie:
Introductie bij Dat Bolwerck, daarna gaan we gezamelijk naar het Luxor Theater
Taal:
Prijs:
€10
Fotografie:

Nina Menkes is een van de belangrijkste Amerikaanse onafhankelijke filmmakers en wordt beschouwd als een feministische filmpionier. In 2011 werd haar speelfilm The Bloody Child door het Viennale International Film Festival in Oostenrijk uitgeroepen tot een van de belangrijkste films van de afgelopen 50 jaar. De film Brainwashed: Sex-Camera-Power (2022) is geëerd met vertoningen op grote internationale filmfestivals, waaronder Sundance, de Berlinale, BFI-London, het Nederlandse documentairefestival IDFA en de Viennale. Daarbij kwam de film veelvuldig op best of 2022 lijsten, waaronder die van de IMDB.

Voor meer info en filmografie: www.ninamenkes.com

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.