No items found.

I'M NEW HERE - Gijs Müller

26 april / 23 juni 2024

Dat Bolwerck koestert al langer de wens om werk ín de stad te exposeren en de barrière tussen tentoonstellingszaal en openbare ruimte op te heffen. Deze wens gaat met het tentoonstellingsproject I’M NEW HERE, waarin werk getoond wordt van de in Zutphen gevestigde beeldend kunstenaar Gijs Müller (NL, 1971), in vervulling.

Vanaf 1 april verandert Zutphen langzaam in een openbare tentoonstellingszaal. Het werk van kunstenaar Gijs Müller zal opduiken op onverwachte plekken.

Op 26 april vindt vanaf 20:00 uur de opening van de tentoonstelling I’M NEW HERE plaats binnen de muren bij Dat Bolwerck.

In I'M NEW HERE zien we hoe kunstenaar Gijs Müller zijn reflecties op zijn persoonlijke leven beeldend invult. De grafische werken die getoond worden hebben een intiem karakter en gaan over persoonlijke gevoelens waarin iedereen zich kan herkennen. De kunstenaar observeert, herkent, adopteert en herinterpreteert: alles kan een beeld zijn. Müller treedt zo op als reporter van de ziel, van zichzelf én van ieder ander.

Het programma

De mens als reflector van de realiteit, de magie en laagdrempeligheid van makerschap, en artistieke autonomie zijn belangrijke onderwerpen voor Gijs Müller. Binnen de programmering komen deze thema’s terug. Onder meer in gesprekken met vakbroeders als Jesse Brinkerhof en Nikki van Onna. In een concert van Nadezda Fillipova en een filmvertoning en gesprek met kunstenaar en filmmaker Guston Sondin-Kung.

Dat Bolwerck wordt tijdens de tentoonstelling de kernplaats voor ontmoetingen tussen bewonderaars, vakbroeders en makers.

Kopieerapparaat als symbool voor vrijheid

Gijs Müller trok zich in 2003, bij het ontvangen van de prestigieuze Charlotte Köhler-prijs, na een zeer succesvolle carrière terug uit de kunstwereld. Toen hij in 2020 een kopieerapparaat kocht, zette deze machine de maker in hem weer aan. Het kopieerapparaat werd voor Müller het ultieme symbool van vrijheid en sindsdien werkt hij in stilte aan een nieuw oeuvre. De presentatie in de openbare ruimte heeft een hoog guerrillagehalte en sluit hiermee aan bij de behoefte van de kunstenaar om zijn werk niet op gebruikelijke plekken te tonen.

Bekijk hier de bezoekersgids over de tentoonstelling

Datum:
26 april / 23 juni 2024
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
Fotografie:

BIO

Gijs Müller studeerde aan de A.K.I. Enschede en het Sandberg Instituut, Amsterdam. Eerder exposeerde hij in Los Angeles, Parijs, Dundee, Berlijn, Kaapstad, Wroclaw, Johannesburg, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Tegenwoordig doceert hij aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Gijs Müller woont en werkt in Zutphen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.