No items found.
Print workshop door Marloes Molenaar
Weaving common grounds, een project door Dieuwke

Mmmmicro-Wave Festival

10 mei 2025

ArtEZ responds to #7 | Mmmmicro-Wave Festival

Mmmmicro-Wave is een collectief bestaande uit Lois Ebben, Mick Hoogsteder, Dieuwke Oosterbosch, Min Shin, Marloes Molenaar, Merel Hoogendijk en Olin ‘t Hart.

Het collectief Mmmmicro-Wave gebruikt gedurende deze tentoonstellingsperiode de vide als werkplek. De naam van het collectief is geïnspireerd op het concept van microsocialisme: het idee dat kleine, alledaagse daden net zoveel kunnen bijdragen aan de gemeenschap als grootschalige initiatieven op overheidsniveau.

Op de vide creëert Mmmmicro-Wave een ruimte waar het collectief aan het publiek van Dat Bolwerck laat zien hoe je op verschillende manieren samen kan zijn door te delen, leren en elkaar creatief en persoonlijk te inspireren.

Op zaterdag 10 mei organiseert Collectief Mmmmicro-Wave een eendaags festival: een golf van creatieve uitbarstingen die tijdens een feestelijk evenement gedeeld worden! Mmmmicro-Wave presenteert een divers programma waarin kennis, vaardigheden, eten, gesprekken en zelfgemaakte boeken (waaronder een publicatie speciaal gemaakt voor het festival) met elkaar gedeeld worden.

De thema’s zorg, gemeenschap en verbinding zijn daarbij het uitgangspunt.

Mmmmicro-Wave hoopt harten te verwarmen zonder daarbij een magnetron te gebruiken!

Programma

Het programma bestaat uit verschillende workshops en een gezamenlijk diner:

·       11.00-13.00: Monoprint workshop waarin deelnemers op elkaars werk reageren

·       11.00-13.00: Micro-publishing workshop, waarin zinemaking wordt gebruikt als middel om verhalen te delen. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld samenwerken aan een zine met verschillende bindtechnieken en gedeelde verhalen.

·       13.00-14.00: Lunch tijd. Neem zelf een lunchpakketje mee!

·       14.00-17.00: Sewing Stories; In de workshop gaan we ‘hands on’ aan de slag met het maken van borduurwerk. Vanuit het startpunt van delen en geven borduren we elementen van verhaal. Om zo gedeeld gesprek in textiel en de onderlinge verbondenheid die daar ten grondslag aan ligt, te ontdekken.

·       17.00-18.00: Book launch; Het collectief presenteert een publicatie die speciaal voor het festival gemaakt is, en een bredere context biedt aan de thema’s van het festival.

·       18.00-20.00: Diner; Eten en koken zijn belangrijk voor ons collectief, omdat eten mensen samenbrengt. Tijdens het diner creëren we een ruimte waarin eten niet alleen gaat over consumeren, maar ook over het vertellen van een verhaal.

Datum:
10 mei 2025
Tijd:

11.00 – 20.00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands en Engels
Prijs:
Graag aanmelden via onderstaand 'bestel tickets' button! Festival is vrij toegankelijk (met aanmelding), Diner kost €8,00
Fotografie:
Print workshop door Marloes Molenaar
Weaving common grounds, een project door Dieuwke

Mick Hoogsteder
In hun werk richt Mick Hoogsteder zich op het belichten van de feestelijke aspecten van het leven. Dit doen ze door de uitdagende lens te hanteren waarin vieren niet wordt gezien als een eindpunt, maar als een stukje van een complexe puzzel van rouw, isolatie, acceptatie en vreugde die mijlpalen vergezelt. Ze streven er ook naar een ruimte te creëren voor troost en verbinding—elementen die inherent samengaan met zowel het verdriet als de viering van het leven.

Marloes Molenaar
Marloes beschouwt haar installaties als speelse avonturen die voortkomen uit een fascinatie voor de textuur, beweging en vorm van alledaagse materialen. Geïnspireerd door speelgoed en spellen assembleert ze materialen tot sculpturen. Een klaslokaal verandert in een trampoline, een parasol wordt een videoscherm en tijdens een beoordeling worden afdrukken gemaakt. De bezoeker wordt ondergedompeld in het werk en speelt een essentiële rol in de installatie—bewegend rond en op de sculpturen. Het werk wil de speelse verbeelding prikkelen.

Merel Hoogendijk
In haar werk streeft Merel ernaar een ruimte te creëren waar beelden en verhalen met elkaar verweven raken, door middel van tekenen, boekmaken, animatie en soms sculptuur. Ze nodigt de kijker uit om hun eigen associaties naast die van haar te plaatsen. Je zou je bewust kunnen worden van de verhalen die jou gevormd hebben, of je afstemmen op de verhalen van anderen. Verhalen vormen onze kijk op de wereld. Het lijkt erop dat je nieuwe verhalen alleen kunt begrijpen vanuit wat je al weet, en dat maakt het des te belangrijker om aandachtig naar anderen te luisteren. Ze zoekt twijfel en onzekerheid op—de ruimte tussen waarheden, het membraan, eierschaal, raam, huid of schil. Waar eindig ik, en waar begin jij?

Olin
Het werk van Olin ‘t Hart draait om het doen van wensen. Met fictieve en soms magische verhalen als metgezellen, onderzoekt Olin het werk hoe het kapitalisme voor ons bepaalt hoe we moeten leven en hoe we, ondanks dat, ruimte kunnen creëren voor onze eigen verlangens en behoeften—al is het maar even. Door een langzaam proces van verzamelen en zorg dragen voor materialen, zoekt Olin naar subtiele vormen van verzet en weigering in het kleine, het alledaagse, het onproductieve. Het publiek wordt uitgenodigd om te bestaan binnen gefragmenteerde verhalen, het ondergewaardeerde te heroverwegen en te beginnen met wensen wat mogelijk zou kunnen zijn.

Dieuwke Oosterbosch
“In een wereld die bestaat uit kleuren en diversiteit, waar muziek in verschillende ritmes speelt en het wereldbeeld relatief is, wil ik me onderdompelen en verbinden—met het onbekende, het ongemakkelijke, het mooie en alles daartussenin. Een ruimte van aanraking ontdekken.”

Dieuwke Oosterbosch is een multimedia kunstenaar die geïnteresseerd is in het vinden van nieuwe vormen van verhalen vertellen door middel van relaties. Leren van en samen met de wereld en de mensen. Door zich te richten op de manier waarop we verhalen delen en vertellen, hoopt ze een ruimte te creëren waarin gemeenschappelijke grond kan groeien, zodat we zowel in onze verschillen als overeenkomsten met elkaar kunnen verbinden.

Lois
Lois richt zich op hun lichaam als een kneedbaar instrument om nieuwe manieren van verbinden, relateren en leren te onderzoeken. Belangrijke elementen in dit onderzoek zijn beweging—omdat het beïnvloedt hoe je fysiek door de wereld beweegt en met andere lichamen in contact komt—en voeding, omdat eten fungeert als de brandstof die beweging mogelijk maakt. Door te leunen op manipulatie, fantasie, empathie en nieuwsgierigheid, ontstaan er nieuwe narratieven, die meestal de vorm aannemen van zorgvuldig samengestelde multimedia-installaties.

Min Shin
Min Shin is een kunstenaar die onderzoek doet naar herinneringen, recepten, gewoontes, en gebaren tussen mensen door het medium van eten. Min transformeert dit alledaagse, bekende onderwerp naar een poëtische vorm van kunst, waarbij ze het publiek uitnodigt om subtiele verborgen schoonheid in de rituelen van het alledaagse te ontdekken. Haar werk viert het subtiele web van connecties tussen individuen en groepen, waarmee ze laat zien hoe verschillende mensen hun verhalen kunnen delen en hun verschillen kunnen overbruggen via de universele taal van eten.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.