No items found.
Jasper Griepink. Foto: Hanneke Wetzer
Ensemble CelloWercken Zutphen. Foto: Dorothee Nijland

Music from the Earth

zaterdag 29 oktober 2022

Een multi-artvoorstelling waarbij beeldend kunstenaar Jasper Griepink en master cello-studenten je meenemen in rituele dans, gemixte muzikale elementen en geïmproviseerde livemuziek.

Kunstenaar Jasper Griepink beschrijft zichzelf als een kruising tussen een natuurpriester en een muzikaal performer. In diens werk, video-art, performances, beeld en de tijdelijke tempels en verzamelplaatsen, neemt hen de bezoeker mee in verhalen over folkloristische druïden en natuurwezens. Samen met de masterstudenten cello - onder leiding van cellist en artistiek leider Jeroen den Herder - brengt hen een muzikale voorstelling waarin de muziek een offer is voor de aarde.

De ‘total performance’ is ontstaan in de nieuwe cursuslijn van masterstudenten cello van onze vaste partner CelloWercken Zutphen. Onderdeel van de cursus is een onderzoek naar de versmelting van muziek en beeldende kunst.

Datum:
zaterdag 29 oktober 2022
Tijd:

20:00 - 21:30 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
15,-
Fotografie:
Jasper Griepink. Foto: Hanneke Wetzer
Ensemble CelloWercken Zutphen. Foto: Dorothee Nijland
Japsper Griepink (1988)

De kunst van Griepink activeert de raakvlakken tussennatuur, spiritualiteit, seksualiteit, gemeenschap, ecologie, gender, taal en de politiek in en rond deze zones. In hun recente werk opereert Griepink als een hybride tussen een natuurpriester en een ‘sassy’ muzikant. De kunstenaar dompelt het publiek onder in verhalen en installaties die de folkloristische wereld van de druïden en natuurgeesten verbinden met de glamour van muziekconcerten en moderne rituele samenkomsten.

In de expositie You are all Stardust zijn tot en met 27 november 2022 verschillende werken van Jasper Griepink te zien - samen met werk van Harry Knopperts. In de film DIRTY (1922) zie je elf-achtigen de sensuele en zinnelijke kwaliteiten van de aarde (onze grootste leraar) ontdekken. De film EARTH(hurt) (2021) toont een wezen met een diepe wanhoop over de huidige donkere periode van de klimaatcrisis. Het EDEN SPACECRAFT, in 2009/2010 ooit getekend in een schetsboekje als een ruimteschip met daarin een tuin. Is het de eerste tuin die naar aarde kwam? Of juist de laatste – op zoek naar een nieuwe plek om voort te bestaan? In You are all Stardust komt het Eden Spacecraft tot leven in de tuin van Dat Bolwerck door jongeren van WALHALLAb. Verwacht verder werken op papier, onder andere enkele vroege schetsen en werk uit de serie Trans Neolithic Future (2019-2020).

Jasper Griepink behaalde een MFA aan het Piet Zwart Instituut (2013). Hen heeft internationaal geëxposeerd en opgetreden in MuHKA(BE), Tidens Krav (NO), The Manse (USA), Art Villa Garikula (GE) en Te WhareToi (NZ) en nationaal in onder andere MU, Goethe Instituut, Garage Rotterdam, Lustwarande, TENT, Witte de With, Onomatopee, Het Nieuwe Instituut, Mediamatic, IMPAKT, Art Rotterdam, W139, ZERP gallery, 1646, Roodkapje, Museum IJsselstein en Kunsthuis SYB.

Naast hun artistieke activiteiten werkt hen als praktijkdocent aan de Ecology Futures MA (MIVC|St Joost) en is curator voor de manifestatie Re_Nature.

www.jaspergriepink.nl

CelloWercken Zutphen

Cellowercken Zutphen biedt getalenteerde cellisten opleidingsmogelijkheden, de mogelijkheid cellisten uit binnen- en buitenland te ontmoeten en een podium. Naast de CelloAcademie organiseert deze stichting het tweejaarlijkse Internationaal CelloFestival Zutphen. Artistiek leider is Jeroen den Herder.

www.cellowerckenzutphen.nl

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.