No items found.

Muziekwerck, jonge makers op het podium | Kaja Majoor (viool) & Diederik Smulders (cello)

25 mei 2024

Laat je zintuigen prikkelen tijdens 'Seeing Sounds’, een interdisciplinaire performance waar beeld en muziek samenkomen. Violiste en illustrator Kaja Majoor en cellist Diederik Smulders vonden hun inspiratie in synesthesie, het fenomeen waarbij een zintuigelijke waarneming ook andere zintuigen beïnvloed. Kaja en Diederik zijn klassiek geschoold (alumni van het Koninklijk Conservatorium Den Haag), maar zijn ook erg geïnteresseerd in het spelen van nieuwe muziek en het samenbrengen van verschillende kunstdisciplines.Tijdens deze performance worden zelfgemaakte grafische partituren uitgevoerd, waarbij kleuren, vormen en bewegingen worden omgezet in harmonieuze melodieën en bijzondere klanken. Dit evenement biedt een unieke kans om de raakvlakken tussen muziek en kunst te verkennen en de grenzen van de verbeelding te verleggen.

Speellijst

‘Seeing Sounds’ (2023)

I – Circular Overtones

II – Melodic Breeze

III – Rhythmic Abstractions IV – Harmonic Chaos

V – Shifting Patterns

Datum:
25 mei 2024
Tijd:

20.00 - 21.00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
€20
Fotografie:

Kaja Majoor – viool & illustratie

Kaja Majoor is afgestudeerd als klassiek violiste aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en heeft daarnaast illustratie gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Momenteel bevindt ze zich in haar laatste jaar van de master aan het conservatorium, waar ze bij Arisa Fujita studeert. Haar masteropleiding omvat een specialisatie in New Audiences and Innovative Practice (NAIP), waarbij ze haar muzikale en artistieke vaardigheden combineert.

In 2016 was ze medeoprichter van het Pelargos Quartet, waarin ze tweede viool speelt. Het kwartet richt zich voornamelijk op hedendaagse muziek en interdisciplinaire projecten. Zo voerden ze het Helikopter Strijkkwartet van Stockhausen uit tijdens het Holland Festival 2019. Als freelance violiste speelt Kaja in verschillende ensembles en orkesten. Daarnaast zet ze zich in de sociale sector in, zoals bij Mimic Muziek (muziek in ziekenhuizen) en het programma 'Muziek en Dementie'.

In de afgelopen jaren heeft Kaja aan het project ‘Seeing Sounds’ gewerkt, een interdisciplinaire performance die synesthesie onderzoekt door middel van zelfgemaakte grafische partituren. Het project trok de aandacht van Galerie Ron Mandos in Amsterdam en werd geselecteerd voor de tentoonstelling ‘Best of Graduates 2023’. De live performances vonden meerdere malen plaats in het Kröller-Müller Museum in augustus. ‘Seeing Sounds’ maakt zowel deel uit van Kaja's afstudeerproject aan het conservatorium als aan de kunstacademie.

kajamajoor.com

Diederik Smulders – cello

Diederik Smulders behaalde zijn masterdiploma cum laude en met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, bij docente Lucia Swarts. Zijn bacheloropleiding voltooide Diederik aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij docent Paul Uyterlinde. Tijdens zijn studie in Den Haag heeft Diederik een specialisatieprogramma in moderne muziek gevolgd, in samenwerking met het Asko|Schönberg Ensemble en het New European Ensemble.

Als freelance cellist heeft Diederik gespeeld in verschillende orkesten en ensembles, waaronder het Asko|Schönberg Ensemble, het Residentie Orkest, het Balletorkest, het Metropole Orkest, Cello Octet Amsterdam en Kamerata Zuid. Als solist heeft Diederik opgetreden tijdens het Spring Festival in Den Haag, waar hij het celloconcert ‘Last Words’ van Martijn Padding uitvoerde, begeleid door leden van de Ensemble Academy onder leiding van Gregory Charette. Ook bracht hij het celloconcert ‘Möbius Strip’ van Vlad Chlek in wereldpremière, begeleid door het Brabant Chamber Orchestra.

Diederik heeft een sterke interesse in het experimenteren met improvisatie en het spelen van grafische partituren. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de Russische schilder Wassily Kandinsky, die veel heeft geschreven over zijn synesthesie en de relatie tussen kunst en muziek.

diederiksmulders.nl

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.