No items found.

Internationale vrouwendag | Ritueel/Performance - Het stille gesprek

8 maart 2024

In oude gemeenschappen is het een bekend gebruik: wanneer er binnen de gemeenschap geworsteld wordt met een groot dilemma begint men een stil gesprek om in samenspraak, zonder woorden, tot een beslissing te komen. Woorden, beelden en meningen overspoelen ons in onze huidige, verbale, maatschappij. Maar komen we door deze woorden nader tot elkaar? Wat blijft er over als we die woorden niet meer uitspreken, niet meer horen, als we niet meer praten?

Dat Bolwerck organiseert, in nauwe samenwerking met theatermaker Marijn Graven, een ritueel om het publiek (door Graven bewust mee-makers genoemd omdat ze mede bepalen hoe het ritueel verloopt) binnen de context van de huidige tentoonstelling en op Internationale Vrouwendag de kans te bieden stil te zijn, stil te staan, met elkaar in een stil gesprek te gaan. We pogen hiermee tot de kern te komen van de problematieken die kunstenaar Ruthi Helbitz Cohen in haar werk aankaart en van het huidige conflict in haar moederland. Zonder woorden zullen we stilstaan en stilzijn bij de complexiteit die schuilt in de positie van de vrouw en de conflicten in de wereld. Dat Bolwerck kiest als ‘tegengeluid’ voor een diepe stilte. De mee-makers zullen op 8 maart ervaren wat ze ervoor terugkrijgen als ze niet praten, maar wel degelijk iets bespreken.

Datum:
8 maart 2024
Tijd:

20:00 - 21:30 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€20
Fotografie:

BIO

Marijn Graven creëert voorstellingen en theatrale rituelen in de Nederlandse theaters (o.a. bij Frascati Producties, Festival Cement, Theaterfestival Boulevard, Het Zuidelijk Toneel en Female Economy).

Ze gebruikt het theatrale ritueel als ruimte voor bezinning, waar we samen het proces van transformatie vormgeven met de verbeelding als gids. Om als mens te blijven groeien, om het hoofd te bieden aan de herkenbare zorgen en verlangens en om van betekenis te zijn voor anderen en voor de wereld om ons heen. Ook transformeert Marijn de thema’s uit haar theaterwerk, zoals vergankelijkheid, sensualiteit en (familie)relaties, naar persoonlijke op maat gemaakte rituelen, workshops en trajecten voor particulieren, bedrijven en organisaties (waaronder Brainwash Festival en het Humanistisch Verbond). Een op maat gemaakt ritueel kan helpen om authentieker en vrijer door het leven te bewegen. De vorm is nooit hetzelfde maar haar rituelen hebben altijd een fantasierijke, theatrale inslag.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.