Rond het EP-release concert van Olaf Putker & the Scenic Sound presenteert Dat Bolwerck, in nauwe samenwerking met Olaf Putker, zijn band een performance festival met makers uit de ‘Scenic Wonderland’. Tijdens dit multidisciplinair evenement met tentoonstellingen, performances en films tonen jonge makers en studenten van diverse academies werk geïnspireerd op het idee van “wonderland”: een wereld van fantasie, een utopie, een dystopie, een beleving. De dag beleeft zijn apotheose tijdens het concert van Olaf Putker & the Scenic Sound wanneer zij hun nieuwe EP Step Into The Scenic Wonderland presenteren.
Step Into The Scenic Wonderland wordt mede mogelijk gemaakt door Theater Hanzehof & Buitensociëteit en Collectief Alternatief.
11.00 - 23.00 uur
Olaf Putker & the Scenic Sound (muziek en organisator)
Hand in hand met The Scenic Sound leidt Olaf Putker je een ‘Scenic Wonderland’ in met muziek die rusteloos balanceert op de grens van americana en indierock. Muzikale inspiratie komt van acts als Wilco, Elliott Smith, dEUS, Counting Crows en JOHAN. Waar Olaf in zijn teksten graag wikt en weegt, laat The Scenic Sound (bestaande uit hometown friends Nathan Becker, Len Harmsen en Boaz Kuizenga) de twijfels voor wat ze zijn en floreren de songs als nooit tevoren. Hierdoor kan de muziek worden gevierd zoals het viertal dat het best kan: met energieke en brutale liveshows waar de vriendschap vanaf spat. 31 januari 2025 brengen ze hun langverwachte debuut-EP ‘Step into the Scenic Wonderland’ uit. Daarbij functioneert de band ook als platform voor bevriende kunstenaars, middels het concept ‘The Scenic Wonderland’. De EP-release in Dat Bolwerck Zutphen is de eerste fysieke uiting van The Scenic Wonderland!
Julius van Rijsoort (buiten-kelder, ism Ralf Kabout, Mark Meyer Music & Oli Hansen)
Ik ben Julius van Rijsoort. Ik bewerk vintage kleding, organiseer feestjes, ben bezig met muziek en ben ondernemer voor diverse creatieve projecten. Qua kleding bewerk ik voornamelijk jassen en truien, deze verkoop ik dan online en in winkels, voornamelijk Small World Vintage. Ook maak ik met enige regelmaat kleding voor muzikanten, zo heb ik bijvoorbeeld bloezen gemaakt voor Olaf Putker & the Scenic Sound en een geverfde leren jas voor de punkband Lothario. Ik ben begonnen met borduren op kleding maar werk nu ook met een naaimachine en textiel- en leerverf. Voor Step into The Scenic Wonderland neem ik samen met Mark Meyer Music, Oli Hansen (van The Chef Tattoos) en Ralf Kabout de tuin-kelder over. Verwacht een fysieke stap in onze wonderland, een ervaring voor bijna elk zintuig. Laat je verrassen!
Madelief Mühren (maker poster en boekontwerp “De ruimte is van jou”)
Ik ben Madelief Mühren, student bij de AKI in Enschede. Ik illustreer het liefst in de vorm van tekeningen, typografie of tekst. In mijn eigen werk staat het gevoel van thuis zijn centraal. Niet alleen in de comfortabele zin van het woord, maar ook thuiskomen in herkenning tussen eigen ervaringen en die van anderen. Troost kan ook thuis zijn. Daarnaast werk ik graag samen met anderen om bijvoorbeeld merch, album-artwork of boekomslagen te ontwerpen. Voor Step Into The Scenic Wonderland ben ik betrokken geweest bij het hele organisatie-proces en heb ik het boekontwerp gedaan voor “De ruimte is van jou”, het boek geschreven door bassist Boaz Kuizenga.
Aron Nauta
Mijn naam is Aron Nauta, ik ben een grafisch ontwerper met een liefde voor typografie die, toevallig, Graphic Design studeert aan ArtEZ in Zwolle. Hier focus ik mij graag op maatschappelijke onderwerpen die een nadruk leggen op de mens en onze omgang met elkaar. Ik maak graag grafische en abstracte werken waarmee ik bewustwording wil creëren voor onderwerpen waar wij het, naar mijn mening, niet genoeg over hebben. Voor Step Into The Scenic Wonderland maak ik 3 werken die aansluiten op de filosofie van Emmanuel Levinas en onze moderne vervreemding van 'de ander'.
Samuel Nagtegaal
Samuel Nagtegaal is eerstejaars Fine Art student aan de HKU. “Mijn fascinatie begint waar het voor anderen eindigt, tussen vervallen gebouwen en schroothopen. Die chaos bouw ik laag voor laag op, in vorm en inhoud, niet glad gepoetst maar eerlijk en vol verhalen. Lagen van verwoest, geroest, gebogen en gebroken materiaal vertellen voor mij verhalen die ik niet kan laten liggen.”
Lars Kramer
Ik ben Lars Kramer, 22 jaar en actief bezig met het opbouwen van een kunstenaarsschap gekenmerkt door installatie- en ruimtelijk werk, werk met een betrokkenheid van de toeschouwer en/of die van andere kunstenaars en een fundament van tekstueel en materieel onderzoek. Op het moment studeer ik Beeldende Kunst en Design aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.
Voor The Scenic Wonderland maak ik een aantal werken gericht op het binnenkomen van een andere wereld, het binnen, het buiten, de ruimte ertussenin, de overgang van de ene plaats naar de andere plaats. Vanaf wanneer betreed je een andere plek? Wanneer je de deur uitloopt, de poort opendoet of aan de deurklink trekt? Of die overgangsruimte een konijnenhol of een kledingkast is, er is altijd een ‘opening’ voor een wonderland.
Jochem Witteveen
Ik ben Jochem Witteveen, een derdejaars-student Fine Art aan de HKU. Ik werk graag in 2D (tekenen en schilderen), waarbij ik inspiratie haal uit mijn fysieke omgeving en uit wat mij interesseert. Ook heb ik de hoezen voor alle releases van Olaf Putker & the Scenic Sound gemaakt. Op Step Into The Scenic Wonderland zijn deze hoezen voor het eerst in levende lijve te bekijken.
Hidde Hamming & team
De Kreuking is een short film geschreven en geregisseerd door Hidde Hamming en geproduceerd in samenwerking met Maas Elshof. Vanuit een fascinatie voor contrast en een wil om iets onconventioneels te maken met conventionele middelen is “De kreuk” ontstaan.
De film gaat over een schilder die geobsedeerd raakt met het maken van een werk over de tegenstellingen die hij voelt in de wereld en in zichzelf. Zijn vriendin probeert hem in het hier en nu te houden, maar wat gebeurt er als het werk grip op de maker krijgt?
Sebastiaan Voskamp
Na drie jaar als fotograaf te hebben gewerkt, heb ik mij meestal gericht op mijn grote passie: concertfotografie. Maar voor Step Into The Scenic Wonderland heb ik het over een compleet andere boeg gegooid. Voor deze expositie heb ik een verzameling beelden samengesteld die de balans vinden tussen verwondering en rust. De natuur en het dagelijks leven brengen een andere soort magie met zich mee, en in deze serie probeer ik die te vangen. Mijn werk voor the Scenic Wonderland draait om het verkennen van de betovering die overal om ons heen te vinden is. Wonderland is namelijk overal, als we er maar voor openstaan.
Aimee Zadelhoff en Maas Elshof
Een theater-performance. Maas Elshof studeert Crossmedia Design aan de AKI Artez in Enschede en Aimée Zadelhof Productie Podiumkunsten aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Ze vonden elkaar in de fascinatie voor de mens en de grond. Onder muzikale begeleiding van Fabian Ernst en Pepijn Rözer presenteren zij GRONDLEGGERS.
“De grond is er.
Door ons uitgebracht in vele vormen.
In nieuwe vormen.
Lieve vrienden, familie en genodigden.
Wij leggen onze eigen grond. Op zolder.”
Een theater-performance, met dank aan: Stijn Bolhuis, Woest Oost, Fenna Dewever, Jonathan Doorduin, Dat Bolwerck en Olaf Putker & the Scenic Sound
Rowan de Beaufort (muziek)
Samen met saxofonist Pepijn Bresters voert Rowan de Beaufort zijn liedjes uit. Rowan laat zich in zijn schrijversschap voornamelijk beïnvloeden door Braziliaanse volksmuziek en het chanson, in combinatie met de Nederlandse taal. Pepijn speelt saxofoon en zingt en Rowan zingt en speelt klassieke gitaar. Zang, tekst, saxofoon worden gedragen door de begeleidende tweede melodie en akkoorden van de gitaar, waardoor er een soort ‘zwaarmoedige lichtheid’ ontstaat.
Bonno Getz (muziek)
Bonno Getz is een veelzijdige singer-songwriter die zijn liedjes speelt op de piano. Hij combineert invloeden uit vintage genres en moderne pop, hier en daar met een vleugje humor. Met zijn charmante uitstraling en unieke stijl zorgt Bonno voor een warme en gezellige sfeer, waar het publiek gegarandeerd van geniet. Eerder viel Bonno al in de prijzen bij cabaretfestivals en speelde hij mee met The Analogues.
Floyd Schleußinger (ArtEZ BEAR - Performance)
De performance van Floyd Schleußinger richt zich op de impact van diepzeevissen op zowel het maritieme ecosysteem als op het menselijk lichaam van de arbeiders. Door het maritieme ecosysteem een stem te geven in de vorm van een godheid van de oceaan, en de enorme massa vissen te reduceren tot een enkele vis, stelt Schleußinger de machtsverhoudingen opnieuw vast en geeft hij elk personage gelijk belang.
Drie belichaamde personages — de godheid van de oceaan, de vis en de visser — delen hun verhalen in een soort voorgeborchte toestand. Hun verhalen brengen vragen naar voren: wie draagt de schuld? Is er een verband tussen hun lotgevallen? En hoe kan er saamhorigheid bestaan in een wereld die zo gescheiden is? Deze performance nodigt de kijker uit om deze complexe relaties te overdenken en nieuwe perspectieven te omarmen.
Misprint (support act in avondprogramma)
Misprint zoekt de schoonheid van het alledaagse op – zon in de voortuin, feest in de achtertuin, een dutje op de bank. De Nederlandstalige indieband mixt frisse meezingrefreinen met een vleugje melancholie. Het Nijmeegse viertal stond o.a. op het Valkhof Festival en Misty Fields en is bezig met hun debuutalbum MONOBLOC, over de witte plastic tuinstoel.