No items found.
Karin van der Molen (foto door ©Jesse Brinkerhof)
Pieter van de Pol (foto door ©Jesse Brinkerhof)
©Sterre Arentsen

Stil het tij

19 juni / 19 september 2021

Vijf kunstenaars reageren in het kader van de IJsselbiënnale op onze relatie met het water. Ook in Dat Bolwerck stroomt de IJssel: het peil van de put in onze kelder stijgt en daalt met dat van de rivier. Pat van Boeckel, Pieter van de Pol, Karin van der Molen, Annelies Alewijnse en Sterre Arentsen daalden af naar onze waterput en reageren met tijd- en plaatsgebonden werk dat het publiek onderdompelt in de centrale thematiek van onze tijd en die van de IJsselbiënnale in het bijzonder: hoe keren we het tij in een tijd waarin alle ontwikkelingen onderling verbonden zijn en elkaar versterken?

De tweedaagse opening vindt plaats op 19 en 20 juni. De kunstenaars zijn beide dagen aanwezig en gaan in gesprek over hun werk.

Tijdens het Internationaal Cellofestival Zutphen is de tentoonstelling ‘Stil het tij’ in verband met concerten en masterclasses op afwijkende tijden te bezichtigen:

Zaterdag 22 augustus – vanaf 12:00 geopend

Woensdag 25 en donderdag 26 augustus – tentoonstelling gesloten

Vrijdag 27 augustus – vanaf 14:00 geopend

Zaterdag 28 augustus – vanaf 13:00 geopend

Zondag 29 augustus – vanaf 12:00 geopend

Datum:
19 juni - 19 september 2021
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
-
Prijs:
Vrije toegang
Fotografie:
1. Karin van der Molen (foto door ©Jesse Brinkerhof)
2. Pieter van de Pol (foto door ©Jesse Brinkerhof)
3. ©Sterre Arentsen
De IJsselbiënnale

De internationale kunstroute de IJsselbiënnale langs de rivier de IJssel wordt voor de tweede keer georganiseerd in de zomer van 2021. Op deze langste kunstroute van Nederland vind je uiteenlopende site-specifieke kunstwerken, verdeeld over ruim 100 kilometer.

Annelies Alewijnse

Aan de basis van het werk van Annelies Alewijnse liggen haar persoonlijke ervaringen. Deze gereedschapskist vult Alewijnse aan met knipsels van tekst en beeld. Door te knippen, scheuren en verkreukelen ontstaan nieuwe werelden die de onze weerspiegelen en vertekenen. Elke vouw en elke laag biedt een nieuwe opening en ruimte om te stromen.

 

Sterre Arentsen

In haar fotografie legt Sterre Arentsen de details vast van een onvatbare wereld. Dit levert beelden op die visueel vervreemdend zijn en tegelijkertijd vertrouwde ervaringen oproepen. Haar fotoserie Luwte is een emotionele tocht door onze stad. Het verleden, het heden en de toekomst: alles vloeit hier in elkaar. Tijden worden getijden en geven Zutphen op die manier een karakter dat net zo speels is als de IJssel.

 

Pat van Boeckel

Pat van Boeckel onderzoekt in zijn videokunst de vervlochten relaties tussen mens en diens (natuurlijke) omgeving. Zijn werk laat zich over het algemeen kenmerken door een ogenschijnlijke eenvoud. Het langzame tempo contrasteert met de snelheid en beweeglijkheid van hedendaagse visuele cultuur. De belichaamde ervaring van tijd en omgeving staat centraal in zowel zijn documentaires als videokunst. Van Boeckel projecteert zijn werk het liefst in en over andere objecten en ruimtes, die, zodoende, het bewegende beeld van nieuwe lagen voorzien.

Karin van der Molen

In het afgelopen decennium heeft Karin van der Molen zich steeds meer geconcentreerd op landschapskunst en site-specifiek werk. Van der Molen neemt de tijd om de locatie van het nog te maken werk te onderzoeken en te ervaren. Ze tracht toegang te vinden tot die plek, om het zo van repliek te kunnen dienen. Het centrale thema van haar werk is de menselijke relatie tot de natuur. Door het gebruik van natuurlijke materialen in haar site-specifieke werk, verleidt ze zichzelf en anderen om dichterbij, of zelfs binnen, de natuur te komen.

 

Pieter van de Pol

Kunst is voor Pieter van de Pol een zoektocht in zichzelf naar wat authentiek is, wat geen compromis aangaat. In zijn werk gebruikt Van der Pol vaak tekst als beelddrager, vaak fictief en onleesbaar. Zijn figuratieve voorstellingen gaan over stilte. Tekst staat daar lijnrecht tegenover. Dit spanningsveld blijft hem intrigeren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.