No items found.
Omslag van het boek 'Alles gaat op vroeger terug' van Annet Mooij

Te gast bij Dat Bolwerck | Psychoanalytica Leontine Brameijer in gesprek met Annet Mooij over haar biografie van Ischa Meijer.

29 mei 2024

Een avond georganiseerd door het Psychoanalytisch Centrum Oost-Nederland. Psychoanalytica Leontine Brameijer gaat in gesprek met Annet Mooij, auteur van Alles gaat op vroeger terug, haar biografie van Ischa Meijer.

`Ischa Meijer was een fenomeen. Beroemd, berucht, geducht en onweerstaanbaar geestig. In het leven van vele vrienden en talloze vriendinnen liet hij een onuitwisbare indruk achter. In zijn duizelingwekkend veelzijdige loopbaan stonden twee grote liefdes centraal: de journalistiek en het theater. Als interviewer met een diepgaande interesse in mensen en een feilloos oog voor hun zwakke plekken en blinde vlekken stuwde hij het genre van het persoonlijk vraaggesprek tot grote hoogte op.

In Alles gaat op vroeger terug beschrijft en doorgrondt Annet Mooij op basis van een groot aantal bronnen Ischa Meijers even creatieve als destructieve leven, dat werd getekend door zijn dramatische gezinsgeschiedenis. Als baby overleefde hij samen met zijn ouders de verschrikkingen van Bergen-Belsen, waarna hij opgroeide in een getraumatiseerd joods gezin. De onvermijdelijke breuk met zijn ouders bleef in hem schrijnen als een open wond en werd de bron van zijn enorme scheppingsdrang.’

Deze aan de flaptekst ontleende woorden maken nieuwsgierig, in de eerste plaats naar het boek dat ermee wordt aangeprezen. Maar ook roepen ze vragen op. Hoe is het mogelijk dat iemand zulke tegenstrijdige eigenschappen in zich bergt? Wat maakt een man tot een ‘Don Juan’? Wat betekent het om nu eens het stralende middelpunt op een podium te willen zijn, en dan weer juist degene die probeert de ander op te richten en tot onthullingen te verleiden? Wat maakt een interviewer tot een goed interviewer, en kan een interview ook therapeutisch werken? Hoe valt te begrijpen dat iemand zowel creatief als destructief kan zijn? Kunnen we kiezen hoe we ons tot onze medemens verhouden of zijn we toch vooral de speelbal van onze onbewuste drijfveren?

Mede aan de hand van beeldmateriaal en herinneringen of spontane associaties vanuit het publiek zal Annet Mooij, bevraagd door Leontine Brameijer, Ischa Meijer weer even tot leven brengen, wat ons de kans biedt om hem (en onszelf) weer een stapje nader te komen.

Datum:
29 mei 2024
Tijd:

Van 20:00 tot 21:30 uur | Inloop vanaf 19:30 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€20 (inclusief een drankje)
Fotografie:
Omslag van het boek 'Alles gaat op vroeger terug' van Annet Mooij

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.