No items found.
Ruthi Helbitz Cohen, Daphne (2013)
Installatie van Helbitz Cohen Mother, I shall weave a chain of pearls for thy neck with my tears or sorrow
Ruthi Helbitz Cohen

The Sky Fell on Her met werk van Ruthi Helbitz Cohen

20 januari / 14 april 2024

The Sky Fell on Her | Ruthi Helbitz Cohen

In haar werk laat Ruthi Helbitz Cohen een vervormde wereld zien die rijk is aan tegenstrijdigheden, sterke en subtiele emoties en ingewikkelde gedachten. Achter de horror, walging en pijn ligt een wereld van delicate schoonheid. In alle zalen en de tuin van Dat Bolwerck wordt een diversiteit aan werk van Helbitz Cohen getoond. Werken op papier, sculpturen, installaties, collages, schetsboeken, video’s en foto’s. Dit laatste in samenwerking met fotograaf Diana Blok.

Archetypes

Ruthi Helbitz Cohens doeken en installaties zijn gevuld met half-doorzichtige vrouwenlichamen, omgeven door planten, dieren of losse lichaamsdelen. Zoals een wetenschapper een dier ontleedt, zo haalt Helbitz Cohen lichamen uit elkaar en voegt deze daarna weer samen als een net niet passende puzzel, op zoek naar de innerlijke essentie van deze vrouwen. Haar figuren zijn geen portretten maar archetypes. Helbitz Cohen gebruikt een zeer persoonlijke symboliek, maar de hoofdpersonen in haar werk zijn universeel.

De installatie Mother, I shall weave a chain of pearls for thy neck with my tears of sorrow in de kelder

In de kelder van Dat Bolwerck wordt de meest recente en aangrijpende installatie van Helbitz Cohen Mother, I shall weave a chain of pearls for thy neck with my tears of sorrow gepresenteerd. In dit werk wendt Helbitz Cohen zich tot de Bijbelse tekst van het Boek Ruth, een van de vijf boekrollen die op verschillende Joodse feestdagen in het openbaar worden gelezen. In het Boek Ruth heeft de vrouw een duidelijke stem en gaat het om solidariteit tussen volken. Relevante onderwerpen in deze ingewikkelde tijden.

Door de oorspronkelijke tekst te ontmantelen van het Boek Ruth en weer in elkaar te zetten, herschrijft Helbitz Cohen het Bijbelse verhaal over de heldinnen van de boekrollen, Naomi en Ruth. Ze creëert een persoonlijke tekst die de relatie tussen moeder en dochter benadrukt. In een videowerk zien we de hand van Helbitz Cohen door de pagina’s van het Boek Ruth bladeren met behulp van een yad, een rituele aanwijzer. Je hoort twee stemmen. Haar dochter Naomi en een lerares bijbelse cantillatie (de manier waarop rituele lezingen uit de Hebreeuwse Bijbel worden gezongen) lezen de tekst voor. Naomi herhaalt de woorden van de lerares en oefent de noten. Deze voorleesact wordt gepresenteerd naast een serie grootschalige portretten die Helbitz Cohen heeft gemaakt als reactie op het tekstuele proces.

ArtEZ responds

Tijdens de tentoonstelling vindt de vierde editie van ArtEZ responds plaats. Hierin reflecteren vierdejaars ArtEZ BEAR studenten op de bij Dat Bolwerck gepresenteerde kunstenaars. Student Seger Verbist maakt, in nauwe samenwerking met Ruthi Helbitz Cohen, een nieuw videowerk dat te midden van het werk van Helbitz Cohen getoond wordt.

The Sky Fell on Her | 20 januari t/m 14 april 2024 bij Dat Bolwerck - Programmering

Bij de tentoonstelling organiseert Dat Bolwerck een uitgebreide programmering. Het werk van Ruthi Helbitz Cohen is aanleiding om via deze programmering onze blik op de archetypering van de vrouw op scherp te stellen.

Voor meer info: Zie agenda

Partners: Museum de Fundatie Zwolle (toont eveneens werk van Ruthi Helbitz Cohen en heeft de tentoonstelling verlengd t/m 28 januari), Moving Gallery Utrecht (Zij toonden het werk van Ruthi Helbitz Cohen van 21 oktober t/m 12 november 2023) Luxor Theater, BIJ de bieb, CelloWercken Zutphen.

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Zutphen, het Wijnhuisfonds, Super Natuur en het Mondriaan Fonds.

Klik hier voor de bezoekersgids voor meer achtergrondinformatie over de werken in de tentoonstelling!

Datum:
20 januari - 14 april 2024
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
n.v.t.
Prijs:
Vrij toegankelijk
Fotografie:
Ruthi Helbitz Cohen, Daphne (2013)
Installatie van Helbitz Cohen Mother, I shall weave a chain of pearls for thy neck with my tears or sorrow
Ruthi Helbitz Cohen

Ruthi Helbitz Cohen (IL, 1969)

Helbitz Cohen woont en werkt in Israël. Naast de talrijke museumexposities inIsraël is het werk van Ruthi Helbitz Cohen getoond in Duitsland, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Griekenland, China en de VS. Voor haar werk heeft ze diverse prijzen gewonnen. Helbitz Cohen geeft, naast haar artistieke praktijk, les aan het Beit Berl Arts College en het Oranim College in Tel Aviv.

www.ruthihelbitz.com

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.