No items found.
Eke Mannink, Ric Stokes, Eke Simons
Sabine Kars

Zo stroom ik

29, 30 november 2023

Zo stroom ik

Muzikaal poëzietheater over het belang van nabijheid

 

Maakt het uit als je niet opgroeit bij wie je wordt geboren?

Maakt het uit wanneer je op een dag nooit meer terug kunt naar je vaderland?

 

Dichter Eke Mannink, saxofonist Ric Stokes en pianist Eke Simons presenteren een tweeluik:

 

Zeedier – een verhaal over een adoptie.

Je was de zee. / Je wierp me / op het koude kale zand / en je trok je terug /

je deed aan eb. / Daar bleef je structureel / aan doen.

 

Blues in C – een verhaal over een desertie.

Met de liefde / kwam de angst / de hoek omzetten. / Hij leek even achter /

te blijven, / maar dat was schijn: / beide arriveerden / stipt tegelijk.

Poëzie en muziek van onder anderen M. Vasalis, Hans Andreus, Robert Schumann, Gabriel Fauré, Sergej Rachmaninov, John Coltrane, George Gershwin en Cole Porter. 

 

Kars stroomt dwars

De entre’acte komt van dichter Sabine Kars.
Wanneer zij op het podium verschijnt, kan alles.

Verheugt u zich op een caleidoscoop van verzen uit haar meest recente bundel Hoofdkwartier. Over ontheemd raken van jezelf en de weg terug zien te vinden. Naar de nabijheid van jezelf.

Datum:
29, 30 november 2023
Tijd:

Zaal open 19:30 uur | Aanvang: 20:00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€17,50
Fotografie:
Eke Mannink, Ric Stokes, Eke Simons
Sabine Kars

Eke Mannink (Zutphen) is dichter, denker, schrijver en radiomaker. Ze raakt en relativeert, en houdt van het snijvlak tussen de disciplines. Mannink schreef de roman Zo stroom ik van je over (2018), een poëtisch verslag van een binnenlandse adoptie. Ze schrijft columns, publiceerde tot nog toe zeven dichtbundels - een ervan, Familieberichten, gedichten als kiemcel (2019) gaat over afstand en adoptie –, schreef als freelancer voor het FD en Trouw, en schrijft boeken en publicaties in opdracht. Ze verzorgt lezingen en workshops over poëzie en literatuur, met uitstapjes naar dans, muziek en film.

Ric Stokes werd geboren in de Verenigde Staten. Als soldaat werd hij uitgezonden naar Vietnam. Enige tijd later, in Europa, deserteerde hij uit het Amerikaanse leger. Na omzwervingen belandde hij in Zutphen, vanwege de liefde.

Stokes studeerde zowel klassieke als contemporaine muziek in Amsterdam en Utrecht en gaf meer dan twintig jaar les in saxofoon en fluit aan de muziekschool in Zwolle.

Daarnaast speelt en speelde hij in vele bands. Hij leidde een internationaal radiostation met bluesmuziek en componeerde diverse muziekstukken, waaronder de muzikale omlijsting van het boek Het kleine meisje van Mijnheer Linh van Philippe Claudel.

Eke Simons (Deventer) voltooide haar pianostudie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag cum laude. Ze treedt als soliste op in belangrijke muziekpodia in binnen- en buitenland. Zo speelde ze onder meer in Carré, het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en het Musikaliska in Stockholm. In 2013 verscheen haar solo debuut-cd, met werk van onder anderen Frans Liszt en Robert Schumann.

Simons speelt als kamermusicus met musici van naam en verdiept zich met passie in de liedbegeleiding. Met haar vertolking van moderne composities won ze verschillende prijzen.

Nieuw werk werd speciaal voor haar geschreven.

Sabine Kars woont sinds kort in Deventer. In 2020 verscheen haar debuutbundel Hoofdkwartier. Haar poëzie werd, in het Nederlands én vertaald, opgenomen in meerdere bloemlezingen, gepubliceerd in verscheidene literaire tijdschriften en aangebracht op gevels en deuren. Ze stond op diverse planken en was menigmaal te horen in radioprogramma’s. In 2021 werd het album In a breath’s length uitgebracht. Een internationaal samenwerkingsproject op initiatief van componist en muzikant Flowermouth. Sabine gaf haar stem aan twee albumtracks en schreef de tekst voor openingsnummer De waanzin is in iedereen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.