No items found.

Basiscursus Stoïcijnse levensfilosofie

19 januari / 21 januari 2024

Het Stoïcisme staat alweer een paar jaar in de kijker. Mensen voelen zich aangesproken door deze praktische filosofie, die stelt dat we veel zaken in het leven niet onder controle hebben en daarmee moeten leren leven. Klinkt leuk, maar hoe doe je dat dan? Hoe sluit de theorie aan op de praktijk? En waar begin je? Die vragen staan centraal in de basiscursus Stoïcijnse levensfilosofie van De Stoïcijnse School.

Inhoud:

‘De natuur heeft ons het leven gegeven, maar de filosofie heeft ons de mogelijkheid gegeven er een goed leven van te maken.’

- Seneca

Het lijkt wel alsof je alles in het leven kunt leren, behalve het leven zelf. Als je goed wilt leren voetballen, metselen, blind typen, zeilen, tuinieren of autorijden is er altijd wel iemand bij wie je terecht kunt. Maar bij wie kun je terecht als je goed wilt leren leven?

Volgens de oude Griekse en Romeinse Stoïcijnen is goed leven een kunst. Om daar meesterschap in te bereiken moet je jezelf oefenen. De belangrijkste vaardigheid is filosoferen. Zo krijg je inzicht en focus in wat en wie je bent, hoe je verbonden bent met anderen en je plek in het grotere plaatje.

Met behulp van de Stoïcijnse filosofie ontwikkel je een scherpe blik op wat je wel en niet binnen je mogelijkheden hebt, hoe je gedrag samenhangt met je denkproces en op welke wijze je kunt trainen in het opbouwen van een goed leven.

De basis van Stoïcijnse levensfilosofie is het beoefenen van de klassieke deugden: zelfbeheersing, moed, rechtvaardigheid en wijsheid. Deze helpen ons om, ondanks de problemen die het leven ons soms brengt, gelukkig te worden.

Tijdens deze cursus gebruiken we het Handboekje van Epictetus als basis en bestuderen we de fundamenten van de Stoïcijnse theorie en praktijk. We filosoferen met elkaar en leren technieken die ons helpen veerkrachtig en open in het leven te staan.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over de Stoïcijnse filosofie en hoe je deze praktisch toepast in je eigen leven.

Praktische informatie

Minimaal 8 en maximaal 18 deelnemers. De cursus bestaat uit 1 avond en 2 dagen waarin we het Handboek van Epictetus (bij inschrijfgeld inbegrepen) lezen en bespreken en praktische oefeningen doen.

Datum:
19 januari / 21 januari 2024
Tijd:

Vrijdag van 18:30 -21:00, zaterdag van 10:00 - 17:00 uur en zondag van 10:00 - 15:00 uur |Inclusief overheerlijke biologische lunch

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
€375 (prijs inclusief BTW en Handboekje van Epictetus, koffie, thee en overheerlijke biologische lunch op zaterdag en zondag)
Fotografie:

Over de docent

Dennis de Gruijter is organisatiefilosoof, schrijver, docent, podcaster en eigenaar van De Stoïcijnse School. Hij helpt professionals en organisaties bij het ontwikkelen van een Klassiek Stoïcijnse Mindset en verzorgt lezingen, workshops en cursussen, waaronder de jaarlijkse Stoïcijnse Week aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. Hij werkt aan geïllustreerde inleiding op de Stoïcijnse filosofie en organisatiefilosofie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.