No items found.
Jólan van der Wiel - Watervases in opdracht voor Lobmeyer glass
Gravity Stool (2011)
Journey of a raindrop - Jólan van der Wiel ontwikkeld voor Issey Miyake

Buitenspelen: Jólan van der Wiel

30 september 2023 / 7 januari 2024

Ter gelegenheid van het Hanzejaar 2023 presenteert Dat Bolwerck Buitenspelen, een solotentoonstelling van ontwerper/kunstenaar Jólan van der Wiel (Arnhem, 1984). In het werk van Van der Wiel spelen natuurlijke krachten een cruciale rol, en zijn bijvoorbeeld water of magnetische velden de vormgevers van objecten. De tentoonstelling geeft een overzicht van het oeuvre van Van der Wiel en heeft het perspectief van het (spelende) kind als vertrekpunt. Zijn werk is bij Dat Bolwerck voor alle leeftijden te ervaren en te beleven, deels interactief.

Net als in de Hanzetijd, leven we in een wereld vol uitdagingen. Een wereld van klimaatverandering en een stijgende zeespiegel, waar veel op het spel staat. Een wereld waarin het ondenkbaar is dat we niet toegeven aan verandering en omdenken. Optimisme, verbeeldingskracht, verwondering, spel en nieuwsgierigheid zijn motoren voor innovatie. Creativiteit is daarbij de bron. Vanuit die bron werkt ook ontwerper/kunstenaar Jólan van der Wiel. Hij bevraagt de vanzelfsprekendheden, net zoals kinderen dat al spelenderwijs doen. Hij trekt wetmatigheden in twijfel met als doel verandering. ‘Spelende’ mensen als Jólan, en de kinderen in onze samenleving, zijn daarin ónze gids.

ArtEZ responds #3

De serie ArtEZresponds is in samenwerking met ArtEZ Arnhem opgezet. ArtEZ BEAR-studenten SterBorgman en Sterre Fermin tonen op de vide werk rondom de thema’s verwondering,verwering en speelsheid, met als gemene deler het element roest. Zij lietenzich hierbij inspireren door Van der Wiels installaties

Datum:
30 september 2023 / 7 januari 2024
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
Vrij toegankelijk
Fotografie:
Jólan van der Wiel - Watervases in opdracht voor Lobmeyer glass
Gravity Stool (2011)
Journey of a raindrop - Jólan van der Wiel ontwikkeld voor Issey Miyake

Vanuit zijn fascinatie voor extreme natuurverschijnselen en de invloed van natuurlijke krachten op materiaal, experimenteert de in Zutphen getogen kunstenaar en ontwerper Jólan van der Wiel (1984) met materie, omgeving en technieken - op zoek naar de natuurlijke logica van design. Zijn creatieve verkenningen resulteren in innovatieve ontwerptools, nieuwe materialen en unieke objecten die ons begrip van de ‘onzichtbare’ krachten uitdagen. Van der Wiel studeerde in 2011 af aan het designLAB department van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en richtte in hetzelfde jaar zijn eigen multidisciplinaire studio in Amsterdam op, tegenwoordig gevestigd in Zutphen.

Zijn intuïtieve benadering van design omvat diverse disciplines. Van der Wiel werkt vanuit zijn studio nauw samen met experts en makers uit de mode, architectuur, wetenschap en vormgeving. Onder hen mensen en merken als Iris van Herpen, Benthem Crouwel Architects, Issey Miyake, Dom Perignon en Nick Verstand. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld – van China tot aan de Verenigde Staten – waaronder in het Metropolitan Museum en het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York City, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Grand-Hornu Museum (België), het Design Museum Gent, het London Design Museum, het Bauhaus- Archiv Museum (Berlijn) en het Montreal Museum of Fine Arts.

Zijn bekendste ontwerp, de Gravity Stool (2011), is onderdeel van de permanente collecties van het Vitra Design Museum en de National Gallery Victoria (Melbourne). Het innovatieve werk van Van der Wiel is onder andere bekroond met de Design of the Year Award in Londen, de Interior Innovation Award (Keulen), de DMY Award (Berlijn) en de BIO 23 Award op de 23rd Biënnale of Design in Ljubljana.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.