No items found.
Cellist Hans Woudenberg
Schrijver/dichter Bas Kwakman

Cello en Poëzie

21 augustus 2021

Op basis van de gedichten van Bas Kwakman ging cellist Hans Woudenberg op zoek naar de ruimtes die de woorden hem boden. Op basis van improvisaties, waarin hij reageerde op de inhoud, de klank, de sfeer, de witruimtes in de gedichten en het metrum, ontstonden korte, losse composities, allen geheel eigen van kleur, die de woorden beurtelings ondersteunen, overreden, uitdagen of harmoniëren.

Datum:
21 augustus 2021
Tijd:

19:30 en 21:00

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€ 17,50
Fotografie:
Foto 1: Cellist Hans Woudenberg
Foto 2: Schrijver/dichter Bas Kwakman
Internationaal Cellofestival Zutphen

Van vrijdag 20 tot en met zondag 29 augustus 2021 presenteert CelloWercken Zutphen de 11e editie van het Internationaal Cellofestival Zutphen. Nergens kun je de cello van zo dichtbij beleven als inZutphen tijdens dit tweejaarlijkse festival. Tien dagen lang spelen de cellisten de sterren van de hemel, in allerlei verrassende formaties of solo op bijzondere plekken. Een aaneenschakeling van optredens van jonge talenten en (inter-)nationale topmusici met verschillende muziekstijlen maken een gevarieerd programma. De klassieke cello vormt daarbij het uitgangspunt, maar er is volop ruimte voor jazz, pop, rock en meer. Bovendien is er door de samenwerking met de Cello Academie Zutphen ook een uitgebreid programma met masterclasses en aanstormende talenten. Dat maakt het Internationaal Cellofestival Zutphen voor iedereen aantrekkelijk: voor de bezoeker mét muzikale achtergrond, voor de musici zelf of de juist blanco nieuwsgierige beginnende luisteraar. Van unieke (wereld)premières tot prachtige concerten, van experimenten en improvisaties tot nieuwe samenwerkingen. De cello blijft je verrassen!

Hans Woudenberg en Bas Kwakman

Cellist Hans Woudenberg schreef een aantal korte werken gebaseerd op de gedichtencyclus ‘Zerewind’ van schrijver/dichter Bas Kwakman. Hans Woudenberg en Bas Kwakman leerden elkaar kennen op het Poetry International Festival Rotterdam, waar Kwakman tot 2019 directeur was. Door de gedeelde passie voor zowel de hedendaagse gecomponeerde muziek als de versmelting van woord en klank besloten ze samen te werken. Zerewind is hun eerste gezamenlijke stuk. Zerewind is een zevendelige gedichtencyclus van Bas Kwakman over de ongrijpbaarheid van de kunstenaar, over de gespannen relatie tussen de kunstenaar en het publiek en tussen diens autonomie en de heersende opvattingen. De naam ‘Zerewind’ is ontleend aan de bundel L’ Ange Heurtebise (in het Nederlands vertaald door Theo Festen als Zerewind), een cyclus gedichten die dichter, schrijver, kunstenaar en filmmaker Jean Cocteau (1889 – 1963) schreef en tekende – een in een roes beschreven bundeling van beelden en associaties. Cocteau trof de naam ‘Heurtebise’ op weg naar zijn vriend Picasso aan op een fabrieksplaatje in een lift. Hij droeg de cyclus op aan de jonge schrijver/dichter Raymond Radiguet, zijn grote liefde die op jonge leeftijd overleed. Kwakman droeg op zijn beurt de cyclus ‘Zerewind’ op aan een goede vriend, de kunstenaar Loek van Beers die in 2019 is overleden.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.