No items found.
Diana Blok, uit de serie 'Adventures in Cross Casting', Mata Hari, theaterfotograaf Kors van Bennekom

Gender Trilogy

16 juli / 18 september 2022

Gender is iets wat in ons leeft, een potentie in ons allen. Hoe komt die potentie tot bloei als we ons ontdoen van culturele begrenzingen en opgelegde regels?

Dat Bolwerck presenteert in samenwerking met Theater Hanzehof het tentoonstellingsproject Gender Trilogy, dat onze historische en lokale gender-denkbeelden uitdaagt en daarbij de restricties van stereotypes overstijgt. De presentatie bij beide instellingen laat een trilogie van het werk van beeldend kunstenaar en fotograaf Diana Blok (1952) zien, in wiens werk gender, performance en theater een centrale rol spelen. De tentoonstelling behelst drie series: Adventures in Cross-Casting (1997-2018), The Gender Monologues (2016-2022) en Beyond Gender (2021). Alle drie tezamen laten zij de ontwikkeling en tevens een aanhoudende focus in het werk van Diana Blok zien, van de jaren negentig tot nu.

Gevangen in fotografie en op film zal het publiek bekende gezichten ontdekken onder veronderstelde fictieve identiteiten, waarbij de beperkingen van het geslacht via de verbeelding worden overschreden. Door de specifieke samenstelling van acteurs met diverse culturele achtergronden betreden wij een dialoog waar gender, tijd, geschiedenissen, helden en mythen herzien en vernieuwd worden. Deze dialoog is hard nodig, want ook in Nederland is genderongelijkheid nog altijd een dagelijkse realiteit.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Gender Trilogy bij Dat Bolwerck en Theater Hanzehof, worden twee nieuwe Gender Monologues, vertolkt door Serah Meijboom en Kharim Amier, acteurs uit de regio van Zutphen, aan de serie toegevoegd.

Jongerentheatergroep Woest Oost (www.woestoost.nl) zal een theaterstuk creëren geïnspireerd op het werk van Diana Blok. Het zal tijdens een nog nader te bepalen avondopenstelling van Dat Bolwerck gepresenteerd worden.

Naast de drie genderseries toont Dat Bolwerck Drawing the Waves, een samenwerking tussen Diana Blok en Ruthi Helbitz Cohen. Tekeningen op de pagina's van Virginia Woolf's roman "The Waves" door Ruthi Helbitz Cohen werden geplaatst op de kust van de Noordzee. Dit proces werd gefotografeerd en gefilmd door Diana Blok, die de onverwachte transformaties van de tekeningen volgde met stills en video's die ons toelaten een derde taal te ontdekken die ontstaat uit de confrontatie met het onverwachte.

Met dank aan: VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Gemeente Zutphen en het Wijnhuisfonds.

Datum:
16 juli - 18 september 2022
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
-
Prijs:
Vrije toegang
Fotografie:
1. Diana Blok, uit de serie 'Adventures in Cross Casting', Mata Hari, theaterfotograaf Kors van Bennekom
Diana Blok

Diana Blok werd geboren in Montevideo (Uruguay) uit een Nederlands-Joodse diplomaten-vader en een katholieke Argentijnse moeder. Na haar geboorte woonde ze in Uruguay, Mexico, Guatemala en Colombia tot ze in de vroege jaren '70 naar Nederland verhuisde. Opgroeiend in een land waar burgeroorlogen aan de orde van de dag waren, was ze als jong meisje getuige van polarisatie, die een bron van inspiratie werden.

www.dianablok.com

Fotoserie Adventures in Cross-Casting (1997-2018)

Tussen 1997 en 2018 maakte Diana Blok portretten van podiumkunsten-persoonlijkheden zoals Albert Mol, Kitty Courbois en Marian Luif. Hen werd gevraagd welke rol, oorspronkelijk geschreven voor het andere geslacht, ze graag een keer zouden willen spelen. Travestie kent een lange geschiedenis binnen het theater. Het toneel is een unieke ruimte, waar de bevraging van de seksuele identiteit en de heroverweging van de geslachtsgrenzen de essentie van de zoektocht worden. De theatrale wereld is daarom het uitgelezen voorbeeld voor het dagelijks leven.

Video-installatie Gender Monologues (2016-2022)

Vanuit de fotografische serie Adventures of Cross-Casting ontstond bij Diana Blok de behoefte om het concept verder te verdiepen en voort te zetten. Zo ontstond Gender Monologues, een interactieve media-installatie van zes schermen, waarin Diana Blok onze historische en culturele beperkingen rond genderidentiteit uitdaagt. De Nederlandse, Braziliaanse en Surinaamse acteurs kruipen in personages van het andere geslacht en spreken monologen uit gebaseerd op originele teksten van onder meer William Shakespeare, Tom Lanoye, Anton Tsjechov, Antonin Artaud, Martin Luther King Jr., Maria Cecília Nachtergaele, Tennessee Williams en Marilyn Monroe.

Het opbouwen van de ‘Cross-Casted Library of Cultures’

Naarmate de Gender Monologues-installatie zich verplaatst naar andere landen en steden, groeit ook de samenstelling van acteurs/personages naar een ‘Cross-Casted Library of Cultures’. De geselecteerde cross-casted iconen van diverse culturen die vertegenwoordigd worden door verschillende acteurs vormen een archief waaruit allerlei mogelijke combinaties kunnen ontstaan. Inhoudelijk is de interactie tussen genders, landen, culturen en talen de basis van dit werk. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Gender Trilogy bij Dat Bolwerck en Theater Hanzehof, worden twee nieuwe Gender Monologues, vertolkt door Serah Meijboom en Kharim Amier (acteurs uit de regio van Zutphen) aan de serie toegevoegd.

Beyond Gender (2021)

In de meeste recente serie van Diana Blok, getiteld Beyond Gender, gaat zij een intieme dialoog met de natuur aan. Het is een dialoog die haar, zoals ze zelf zegt “de gelegenheid gaf om mijn relatie tot gender opnieuw te evalueren, niet door middel van wetenschap, maar door het oog van intuïtie.” Het leverde unieke foto’s op die de natuur zoals we die kennen opnieuw verbeeldt en ons een geheel nieuwe manier van kijken biedt. De bezoeker zal tot het besef komen dat elk blad in al zijn complexiteit uniek en queer is, net als ieder mens. Beyond Gender vormt de ideale parallel met de Adventures in Cross-Casting en de Gender Monologues. Deze laatste serie geeft ons de mogelijkheid onze fantasieën, identiteiten, genders en mythologieën te projecteren in wat we zien en voelen, niet vanuit het verstand, maar vanuit het hart.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.