No items found.
Afbeelding door Jan Verburg

Herdenking - Keti Koti

30 juni 2023

Op vrijdagavond 30 juni herdenkt Zutphen voor het eerst publiekelijk de afschaffing van de slavernij tijdens de openbare Herdenking Keti Koti onder de bezielende leiding van Gerda Lenten Havertong. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij. Dit is de dag waarop Nederland in 1863 de Emancipatiewet heeft aangenomen en daarmee werd de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen afgeschaft. Daarmee was Nederland één van de laatste Europese landen die de slavernij en slavenhandel definitief afschaften. De vrijheid was voor veel voormalige slaven echter relatief, pas 10 jaar later waren zij echt vrij.

Pas op 19 december 2022 bood Minister-president Mark Rutte tijdens een toespraak excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden: postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden, aan hun dochters en zonen, en aan al hun nazaten tot in het hier en nu. Hier vanaf nu landelijk bij stilstaan is essentieel voor een gelijkwaardige samenleving.

De inwoners van Zutphen staan op de avond van 30 juni samen stil bij onze gezamenlijke geschiedenis. Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de slavernij door het Nederlands Koninkrijk. Door deze herdenking vragen we aandacht voor deze historische dag, onze gedeelde geschiedenis en de effecten ervan die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

Startlocatie: Trappen IJsselkade (tussen de Waterwerkjes en het IJsselpaviljoen), daarna Dat Bolwerck.

Programma:

20:00 uur:   Opening door de burgemeester van Zutphen Wimar Jaeger

20:05 uur:   Openbare herdenking onder leiding van Gerda Lenten Havertong. Persoonlijk verhaal. En terugkijken staat centraal; Wat kan ik doen? Hoe start ik het gesprek?

20:15 uur:    Gezamenlijke wandeling naar Dat Bolwerck.

20:30 uur:   Keti Koti dialoog in Dat Bolwerck. We gaan met elkaar in gesprek, dit onderdeel bestaat uit twee rituelen en twee speciale dialoog vragen.

21:30 uur:    Einde herdenking.

Neem ook een kijkje bij de tentoonstelling Fabulous Monsters. Deze tentoonstelling past bij het gedachtegoed van Keti Koti.

De herdenking is openbaar en gratis toegankelijk.

Datum:
30 juni 2023
Tijd:

Om 20:00 uur begint dewandeling aan de IJsselkade naar Dat Bolwerck. Vanaf 20:30 uur bij Dat Bolwerck

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Prijs:
vrije toegang
Fotografie:
Afbeelding door Jan Verburg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.