No items found.
Herdenkingsinitiatief Theater Na De Dam

Nasi sudah menjadi bubur

4 en 5 mei 2022

Op woensdag 4 mei en donderdag 5 mei 2022 presenteert Woest Oost in samenwerking met Theater Na de Dam de voorstelling Nasi sudah menjadi bubur (De rijst is tot pap gekookt). Het uitgangspunt van de voorstelling waren de vele gesprekken die jonge spelers met Indische ouderen voerden over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde.

De voorstelling begint met een klein Indonesisch maal. De geur brengt ons terug naar onze oudste herinneringen. Nasi sudah menjadi bubur wordt op 4 en 5 mei vijf keer gespeeld in Dat Bolwerck en in Wijkcentrum Waterkracht.

Aansluitend aan de avondvoorstellingen worden er, in samenwerking met het Luxor theater, twee documentaires over Nederlands-Indië vertoond in de tuin van Dat Bolwerck. Op 4 mei vertonen wij om 22.00 uur Buitenkampers (2013) en op 5 mei om 21.00 uur Klanken van Oorsprong (2018). Bij slecht weer vertonen we de films binnen. Neem, als dat kan, een deken of kleed mee om op te zitten, er zijn ook stoelen aanwezig. Tickets voor de films zijn apart verkrijgbaar.

Datum:
4 en 5 mei 2022
Tijd:

Woensdag 4 mei 21.00 uur - Dat Bolwerck

Donderdag 5 mei 13.00 uur - Waterkracht

Donderdag 5 mei 15.30 uur - Waterkracht

Donderdag 5 mei 18.00 uur - Dat Bolwerck

Donderdag 5 mei 20.00 uur - Dat Bolwerck

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen en Wijkcentrum Waterkracht, Ruys de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen
Taal:
Nederlands en Indonesisch
Prijs:
Voorstelling € 7,50, documentaire € 2,50
Fotografie:
1. Herdenkingsinitiatief Theater Na De Dam
Woest Oost

Theatergroep WOEST OOST is een broeikas voor het meest zinderende theater-talent van het oosten. WOEST OOST is een unieke trainings- en productie-werkplaats voor jonge acteurs tussen de 12-30 jaar en heeft Zutphen als vaste standplaats. WOEST OOST, onder artistieke leiding van Irene Kriek, geeft jonge acteurs de mogelijkheid hun acteerwerk te optimaliseren, ervaring op te doen door voorstellingen te maken en te werken met verschillende disciplines en gerenommeerde mensen uit het vak.

Theater Na De Dam

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, die ook de programmering voor hun rekening nemen. In 2010 maakten zij zich zorgen over de afnemende zeggingskracht van de Nationale Dodenherdenking. Niet alleen komt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van de huidige generaties af te staan, ook is het karakter van de herdenking zo algemeen en abstract geworden dat het stilstaan bij die tijd en de daarmee verbonden reflectie op onszelf afwezig dreigen te raken.

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Met Theater Na de Dam wordt een in de jaren ‘60 bestaand gebruik om na de Dodenherdenking toepasselijke toneelteksten voor publiek te lezen opgepakt en groter doorgezet. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

Overige informatie

Acteurs: Papillon Boddeke, Dora van Driel, Rosa de Haan, Sam van der Locht, Simon Nagtegaal, Rosan Pardijs, Cato Reisiger en Yosan Welday

Regie: Irene Kriek

Deze voorstelling is tot stand gekomen door: Theater Na de Dam, Gemeente Zutphen, Dat Bolwerck, Wijkcentrum Waterkracht en Luxor theater.

Met speciale dank aan onze vertellers: Hetty, Jet, Bia, Joyce en Kees.

Met dank aan: Marlise van der Jagt, Dorine Ruter, Hans Heesen, Laura Brokotter.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.