No items found.
Filosoof Pieter Hoexum (foto door ©Fjodor Buis)
Saxofonist Ric Stokes
'Brunhilde', ©Jaap Broersma, in de tentoonstelling 'De andere stad'

Hoexum & Stokes: Buitenwijkblues

14 oktober 2021

Wat hebben een filosoof, een saxofonist en de buitenwijken met elkaar gemeen? De blues.

“Je hebt thuis genoeg te doen, loop niet weg”, raadde de zestiende-eeuwse schrijver Michel de Montaigne zijn lezers aan. Sinds enkele jaren houdt filosoof Pieter Hoexum zich aan deze wijze raad, ook al bewoont hij niet zoals Montaigne een kasteel op het Franse platteland, maar een rijtjeshuis in een buitenwijk. Vanuit de verte of uit de hoogte zien deze buitenwijken er misschien saai en troosteloos uit, maar op ooghoogte blijkt er genoeg om je over te verwonderen. Samen met saxofonist Ric Stokes laat hij de buitenwijkblues klinken.

Een lezing met blues-intermezzo's over wonen, thuisgevoel en de stad, te midden van de tentoonstelling ‘De andere stad’.

Datum:
14 oktober 2021
Tijd:

Inloop vanaf 19.30 uur, start lezing om 20.00 uur

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€ 10,-
Fotografie:
1. Filosoof Pieter Hoexum (foto door ©Fjodor Buis)
2. Saxofonist Ric Stokes
3. 'Brunhilde', ©Jaap Broersma, in de tentoonstelling 'De andere stad'
Pieter Hoexum

Pieter Hoexum (Meppel, 1968) deed een opleiding aan de kunstacademie en studeerde filosofie. Hij was boekverkoper en publiceert als freelancer regelmatig artikelen in onder andere Trouw, De Groene Amsterdammer en Filosofie Magazine. In 2019 publiceerde hij het boek Thuis. Filosofische verkenningen van het alledaagse. Eerder, in 2015, verscheen Kleine filosofie van het rijtjeshuis.

Ric Stokes

Richard A. Stokes werd geboren in Harlem, New York City, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met muziek door zijn grootmoeder, Carrie Lee, een verpleegster die blues en jazz zong in Ohio en New York. Als schooljongen, toen hij in de jaren '50 in Texas woonde, begon zijn levenslange liefde voor de blues en jazz. Nadat hij in 1970 het Amerikaanse leger had verlaten, reisde hij door Europa en vestigde zich uiteindelijk in Zutphen, waar hij fluit en saxofoon begon te spelen. Ric heeft ruime ervaring met een diverse verzameling bands zoals The Boom Boom Blues Band, Ziggy and the Bluesman, Facts of Life, Sonido Latino, Toen op, The Road Dawgz en gastoptredens met Captain Gumbo, Bertus Borges, Arthur Conley (Sweet Soul Music), The Rumble Cats, Hans Duif er en The Brand New Bag. Ric componeerde en speelt muziek voor "Het kleine meisje van meneer Lind" voor Het Muzikaal Vertel Theater van Thea Rijswijk en het poëzie- en dansproject "Vlinderwerk" met Eke Mannink, Sander Grootendorst en Christianne van Leest.

Tentoonstelling ‘De andere stad’


Het is niet vreemd dat het beeld van Zutphen – een van de oudste steden van Nederland – vooral wordt bepaald door de oude binnenstad. Maar hoe verandert ons beeld als we met de rug naar het centrum staan? Wat is die andere stad? En wie behoort daartoe? Schilders Jaap Broersma en Jacob Kerssemakers trokken een half jaar door de wijken en legden verslag in woord en beeld van hun ontmoetingen met de andere stad.

De tentoonstelling is te zien tot en met 7 november.

https://www.datbolwerck.nl/agenda/de-andere-stad
Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.