No items found.
Filosoof Corrie Haverkort

Verdiepingscursus socratisch gesprek

15 oktober, 11 november, 16 december 2022, 13 januari, 10 februari, 10 maart 2023

Streef jij als professional naar een heldere vorm van communicatie om zo bij belangrijke dilemma’s tot consensus te komen, waarbij iedereen zich gehoord en gezien voelt?

Het socratisch gesprek is een vorm of methode om anderen beter te begrijpen. Het is geen discussie maar eerder een onderzoek, waarbij het uitgangspunt is dat je niet weet. Je praat niet tegen de ander maar met elkaar. Hierdoor kom je tot betere inzichten. In een socratisch gesprek probeer je op een zo goed mogelijke wijze beslissingen te nemen die bijdragen aan ‘het goede’ en gedragen worden door de hele groep.

De methodiek valt niet te leren uit een boek. Een socratisch gesprek moet je ervaren en beoefenen. Zodra je een beetje grip krijgt op deze methode zal het een grote steun zijn voor organisaties waar regelmatig allerlei beslissingen genomen moeten worden door een zo groot mogelijk aantal mensen.

De zesdaagse verdiepingscursus socratisch gesprek is speciaal bedoeld voor professionals die bijvoorbeeld leidinggevende, trainer, docent, hulpverlener, advocaat, mediator, bestuurder of adviseur zijn.

Datum:
Vanaf 15 oktober 2022
Tijd:

15 oktober: 10.00 – 17.00 uur

Alle overige dagen: 9:30 -13.00

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€ 625,-, inclusief werkboek, koffie en thee, en lunch op 15 oktober
Fotografie:
1.Filosoof Corrie Haverkort
Leerdoelen

· Je leert een bespreking waarbij sprake is van lastige dilemma’s adequaat begeleiden.

· Je leert heldere open vragen te stellen en zicht te krijgen op de vraag achter de vraag. Je leert door te vragen op wat iemand zegt.

· Je leert het hittepunt in een gesprek te herkennen. Waar gaat het werkelijk om?

· Je leert vijf concrete competenties toe te passen: positionering en het vinden van de onderzoeksvraag, argumenteren, concretiseren en abstraheren, luisteren en verplaatsen, evalueren van de essentie.

Werkwijze

In de cursus beoefen je bovenstaande. Je krijg feedback op de wijze waarop je een gesprek leidt en voert. Dit beoefen je in je werksituatie. Je vormt door reflectie je eigen leerdoel voor de komende maand en krijgt tips om aan te werken. Je ontvangt een werkboek waarin je je opdrachten en leerdoelen omschrijft evenals de vorderingen die je maakt.

De cursus begint met een hele studiedag waarin de hoofdonderwerpen die in de basiscursus voorbij gekomen zijn, opnieuw beoefend worden. Aangevuld met oefeningen waarop gereflecteerd wordt. Wat ging er goed, wat verdient extra aandacht? Vanuit deze dag neem je een persoonlijke werkopdracht mee om gedurende de komende maand te beoefenen in de praktijk. Tijdens vijf bijeenkomsten, een keer per maand, breng je een eigen casuïstiek in en krijg je feedback op jouw manier van vragen stellen, samenvatten, concretiseren en abstraheren van de onderzoeksvraag.

We werken in een kleine groep van maximaal 10 deelnemers.

Literatuur

Tijdens de cursus ontvang je een reader/werkboek. Om je voor te bereiden kun je de volgende literatuur lezen (niet verplicht):

Kristof van Rossum, Het filosofisch gesprek, Lannoo / ISVW Marlou van Paridon, Socratisch gesprek voor beginners, ISVW uitgevers

Jos Kessels, Socrates op de markt, Boom Redactie Jos Delnoy en Wieger van Dalen, Het Socratisch gesprek, Damon Elke Wiss, Socrates op sneakers, AmboAnthos

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.