No items found.
Marita Coppes (foto door Daniela Depau)

Verhalen stromen door Zutphen: Marita Coppes

26 juni 2022

Op zes bijzondere locaties worden verhalen over vrijheid verteld. Zes vertellers nemen je mee op reis, op zes bijzondere locaties. De verhalen stromen door Zutphen zoals de IJssel stroomt.

Vertelkunstenaar Marita Coppes kruipt met het verhaal Wanneer begon mijn vrijheid? in de huid van de Keniaanse Wangaari Muta Mataai en neemt je mee naar belangrijke momenten in haar leven om die vraag te beantwoorden. Wangaari was het eerste meisje in haar familie die naar school ging, de eerste vrouw in Oost Afrika die promoveerde en de eerste vrouw in Afrika die een Nobelprijs kreeg (voor de Vrede). Ze stond ook aan de wieg van The Greenbelt Movement, een milieuorganisatie die bomen plant om ontbossing tegen te gaan, daarvoor betrekken ze vrouwen van het platteland en versterken hun economische positie. Wangaari Muta Mataai stierf in 2011, maar de Greenbelt Movement zet haar werk voort; er zijn vandaag meer dan 51 miljoen bomen geplant in verschillende Afrikaanse landen.

De verhalenstroom is een initiatief van Dat Bolwerck, Musea Zutphen, Graafschap bibliotheken, Muzehof en Hanzehof.

Datum:
26 juni 2022
Tijd:

13.10 uur, 13.45 uur en 14.20 uur (20 min per voorstelling)

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
Vrije toegang
Fotografie:
1. Marita Coppes (foto door Daniela Depau)
Marita Coppes

Mijn verhaal is begonnen in Colombia, waar ik tot mijn zesde levensjaar woonde. Ik ben opgevoed door kundige verhalenvertellers die me voedden met familieverhalen en zelfbedachte epossen maar evengoed ben ik gevormd door alle niet vertelde verhalen die van invloed waren op mijn familie. Na mijn afstuderen keerde ik voor het eerst weer terug naar Zuid Amerika en maakte van dichtbij mee wat de oliewinningen in het Amazonegebied van Ecuador aanrichtte. Dit inspireerde me tot het schrijven van mijn roman ‘De laatste verhalenweefster.’ De kracht van verhalen gaat als een rode draad door mijn leven. Ik ben weldoorvoed met verhalen; beleefde vele lees-en schrijf-en vertel-vlieguren. De rode draad in al mijn ontmoetingen is mijn fascinatie voor de verhalen die we onszelf vertellen. En de vraag; dienen die verhalen ons? Willen we die verhalen blijven vertellen? Ik geloof dat iedereen een verhalenverteller is. Of je de schrijver bent van je eigen verhaal is vers twee.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.