Geweest: ‘Gedachtenmateriaal’

De expositie ‘Gedachtenmateriaal’ in Dat Bolwerck opent op zondag 10 november. Poëtisch, ruimtelijk werk van twee beeldend kunstenaars: Frode Bolhuis en Corrie van de Vendel, wordt getoond. De kunstenaars zijn bekend met elkaar, maar niet samenwerkend. Ieder hun eigen taal, maar met veel elementen die zowel bij de één als bij de ander voorkomen. Beiden hebben geen vooropgesteld uitgangspunt als ze aan het werk gaan. Ze zijn niet (meer) op zoek naar zekerheden.

Frode Bolhuis: "Het liefst dwaal ik in het onbekende, op zoek naar wegen om het leven te verbeelden. Ik zoek naar dingen die op een of andere manier magisch en speels zijn. Vaak neem ik de nevelige herinneringen van mensen, plaatsen of dingen als uitgangspunt en verander ze intuïtief in iets dat nieuw is voor mij.
In mijn studio omring ik mezelf graag met een grote verscheidenheid aan materialen, om ze meteen te kunnen oppakken als ik denk dat ze bij een werk passen".

Corrie van de Vendel vraagt zich af wat er over blijft als je het streven naar begrip van de wereld om je heen, achter je hebt gelaten. Voor haar zijn zien en denken belangrijk. Corrie: "Wonderbaarlijk dat er gedachten en gevoelens opkomen als je iets beziet. Dat werken met materie gevoel kan oproepen. Niet herkenbare dingen kunnen je leiden, opbeuren, doen nadenken. Woorden kun je koppelen aan materie, ook zonder logisch verband. En dat, soms, iemand anders hetzelfde herkent of beleeft." 

De beelden uit ‘Gedachtenmateriaal’ kunnen je leiden naar wat je nog niet kent, maar mogelijk wel herkent.