Geweest: ‘Zaad’ Lot Brandt

18 juli • 30 augustus 2020

Zaad, een altijd aanwezig begin.
 
"Hoe iets kleins tegelijk groots is en ons dagelijks omringt, verbluft mij. De rijkdom aan (sensuele) vormen van het plantenrijk stimuleert en intrigeert.

Tevens borrelen er allerlei vragen op: wat is mijn invloed op de natuur, waarom vernietig ik de natuur, staat dit gelijk aan hoe ik omga met de natuur in mij, hoe beleefde ik de natuur als kind, wat is daarvan over?
 
In 1999 ben ik begonnen aan deze collectie Zaad en deze is inmiddels een belangrijk deel van mijn leven geworden. Soms vertaal ik persoonlijke of wereldwijde kwetsuren naar zaad, ervaar ik connecties, bijvoorbeeld tussen gemanipuleerd zaad en vrouwenonderdrukking. De verhalen zijn oneindig en vaak dicht op mijn huid.
Ondanks mijn nieuwsgierige blik, mijn verwondering, heb ik nog lang niet alle antwoorden op mijn vragen uit 1999. Soms brengt dit onrust, tegelijk vraag ik mijzelf af of er wel antwoorden zijn. De zoektocht is nog in volle gang."
 
Lot Brandt

Fotografie Wouter Brandt.


"Mijn verhalen vertel ik het liefst via een klomp klei. Ik houd van klei, het is puur en eerlijk materiaal.

Omdat mijn ouders beiden keramist waren, was klei sowieso een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven. Klei is vaak eeuwen ‘onderweg’ voordat het op mijn tafel belandt, daar zie ik de magie van in.

Voor deze collectie Zaad in Dat Bolwerck heb ik naast klei tal van andere materialen gebruikt, zoals hout, metaal, zand, papier en meer. "