No items found.
Roosje Klap (foto door Iris Duvekot)

(Afgelast) Lezing Roosje Klap

19 juni 2022

Let op: deze lezing is helaas wegens ziekte afgelast.

Als reactie op het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, het stemrecht rondom Brexit en de verkiezingen in Amerika, tot onlangs de oorlog in Oekraïne heeft Roosje Klap diverse activistische initiatieven gelanceerd die allen oproepen tot publieke betrokkenheid.

In het kader van de tentoonstelling Turn Panic Into Magic zal Roosje Klap, op 19 juni 2022 om 16.00 uur, een lezing verzorgen waarbij zij toelichting geeft op haar activisme in de kunst, naar aanleiding van de projecten Universal Kimono, VOTE en het werk en de samenwerking rondom het Oekraïense collectief Kukhnia (‘The Kitchen’).

Datum:
19 juni 2022
Tijd:

16:00 - 17:00

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€ 10,-
Fotografie:
1. Roosje Klap (foto door Iris Duvekot)
Roosje Klap

Roosje Klap is de oprichter van Atelier Roosje Klap. Klap studeerde Grafisch Vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, en begon meteen na haar studie haar eigen studio, waarmee ze al snel een internationaal netwerk opbouwde. Haar interesses liggen in onconventioneel, artistiek onderzoek en speelse samenwerkingen met kunstenaars, curatoren, architecten, (letter)ontwerpers en schrijvers.

Voor de Koreaanse Typojanchi 2017 Biënnale creëerde Atelier Roosje Klap (ARK) een Do It Yourself-kimono-patroon, verdeeld over drie vlaggen, die samen de 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) vormen. De ‘kimono’, dat eigenlijk ‘ding om te dragen’ betekent wordt hier gebruikt om de vier vrijheden – vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van angst en vrijheid van gebrek –  te belichamen en aan te nemen als basisdoel van het vrije zelf, en wordt gesterkt door het feit dat je het zelf moet maken.

Gedurende de tentoonstelling Turn Panic Into Magic bij Dat Bolwerck zal een verscheidenheid van mensen uit de gemeenschap van Zutphen en omgeving de kimono’s ter plekke maken. Tijdens het maken van dit draagbare kunstwerk wordt er stil gestaan bij wat het betekent om in oorlog en in vrijheid te leven. De Universal Kimono’s die tijdens de tentoonstelling bij Dat Bolwerck ontstaan zijn te koop. De opbrengsten doneert Dat Bolwerck aan vrijwilligersorganisatie Kukhnia.

Dat Bolwerck toont eveneens een serie foto’s van de Universal Kimono gemaakt door verschillende kunstenaars waaronder Carmen Kemmink, Viviane Sassen, Barrie Hullegie, Petrovsky & Ramone, Maarten Spruyt, Koen Hauser, Marthe Prins en Roosje Klap.

Turn Panic Into Magic

De tentoonstelling Turn Panic Into Magic is ontstaan in het kader van de landelijke herdenking van het jaar 1572, dat wordt gezien als het geboortejaar van Nederland. In die herdenking staan vier begrippen centraal: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid – begrippen die ook nu, sinds de strijd om Oekraïne, weer op scherp staan. Turn Panic Into Magic toont werk van kunstenaars Luba Drozd (UA), Erwin Thomasse (NL) en Atelier Roosje Klap (NL) waarin paniek bezworen wordt, we meegenomen worden naar de beklemmende situatie in het huidige Oekraïne, en we aangespoord worden om de vier vrijheden – vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van angst en vrijheid van gebrek – letterlijk zelf (uit) te dragen.

Lees meer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.