No items found.
Botanisch filosoof Norbert Peeters (foto door Daisy de Pater)

De reislustigheid van zaden

24 februari 2022

Het plantenrijk beschikt over een verrassende trukendoos om nakomelingen te verspreiden en hen een rooskleurige toekomst te bieden. Zo worden zaden voorzien van grijpers, exploderende capsules, vleugels, of donsharen – zoals de vele pluisjes in de tentoonstelling Es schläft ein Lied in Allem van Luitgard Schultz.

Naar aanleiding van het werk van Schultz geeft botanisch filosoof Norbert Peeters een lezing over de reislustigheid van zaden. Hoe komt het dat natuurgeleerden pas in de achttiende eeuw oog kregen voor de verspreiding van zaden? En hoe is vanaf toen onze kijk op zaden veranderd, door bijvoorbeeld het werk van Linnaeus, Humboldt en Darwin? Reis mee met de zaden over de wereld en door ons denken.

Datum:
24 februari 2022
Tijd:

Inloop: 19:00, lezing: 19:30 – 20:30

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
Nederlands
Prijs:
€ 15,00
Fotografie:
1.Botanisch filosoof Norbert Peeters (foto door Daisy de Pater)
Norbert Peeters

Norbert Peeters studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met filosoof Th.C.W. Oudemans schreef hij eerder Plantaardig: vegetatieve filosofie (2014), dat in 2015 genomineerd werd voor de Jan Wolkersprijs voor het beste Nederlandse natuurboek. Als botanisch filosoof schrijft Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie.

Es schläft ein Lied in Allem

In de solotentoonstelling Es schläft ein Lied in Allem geeft Luitgard Schultz uitdrukking aan een natuur die alomtegenwoordig is en die wij als mens zijn. Wat als we de natuur niet langer zien als iets buiten ons, dat wij al dan niet kunnen verwoesten of beschermen, maar als iets dat alles omvat? Het is een krachtig en – voor ons dagelijks denken – ontregelend inzicht, dat ons de afgezonderde standplaats buiten de natuur, van waaruit we haar dachten te beschouwen, ontneemt.

Lees meer


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.