No items found.
Still uit 'The Brook; de Hierdense beek'
Still uit 'The Garden'
Still uit 'Stones'

The Reason I Move

12 maart - 22 mei 2022

De praktijk van Clarinde Wesselink (1991) is een fundamenteel onderzoek naar hoe we ons lichaam als instrument kunnen inzetten om nieuwe relaties aan te gaan met de wereld. Wesselink is gefascineerd door de lichamelijke grenzen van onze binnen-, en buitenwereld. Onze huid is volgens haar geen ondoordringbare grens, maar een permeabele zone; een membraan van lichaamscellen. In haar werk stelt ze zichzelf steeds opnieuw dezelfde vraag: “hoe kunnen we deze doorlaatbaarheid beïnvloeden om zo nieuwe, ruimere, sensitievere en intensievere relaties met onze omgeving te creëren?” Vanuit deze gedachte en gebaseerd op dagelijkse ervaringen creëert Wesselink utopische toekomstbeelden in de vorm van choreografieën, performances, tekeningen en films. Dit met het oog op de toekomst, waarin we nog afhankelijker zullen worden van technologie en de niet fysieke “wereld” online. Die virtuele parallelle wereld leidt af van fysiek contact met elkaar. Hier probeert Wesselink een tegenwicht aan te bieden.

De film The Garden (2022) die bij Dat Bolwerck in première gaat, verbeeldt een utopische en surrealistische wereld waarin non-verbale ervaringen van zeventig amateur sporters zichtbaar worden. Een wereld met een eigen cultuur, gebaseerd op de kenmerkende kwaliteiten en capaciteiten van verschillende sporten. Hierin staan contact en verbinding met de omgeving centraal. In The Garden maakt Wesselink zichtbaar hoe zowel de relatie met ons lichaam als de wereld om ons heen kneedbaar is, en dat we hier, door ons lichaam en brein te trainen, zelf invloed op hebben.

Gedurende de tentoonstelling vinden verscheidene performances en workshops plaats:

Opening en performance Landscape

Workshop Tai ki ken

Apart, we are together - Yogaworkshops

Zwaartelicht - Acrobatisch danstheater

Met dank aan:

Voor de kunst, Amsterdam Fonds voor de Kunsten, Gemeente Amsterdam stadsdeel Zuidoost, Gemeente Zutphen, het Luxor, Crystal Park New Media en het Wijnhuisfonds

Datum:
12 maart / 22 mei 2022
Tijd:

Zie openingstijden

Locatie:
Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, Zutphen
Taal:
-
Prijs:
Vrije toegang
Fotografie:
1. Still uit 'The Brook; de Hierdense beek'
2. Still uit 'The Garden'
3. Still uit 'Stones'
Clarinde Wesselink

Clarinde Wesselink (1991) groeide op in Vorden, in de Achterhoek. Door in die landelijke omgeving paard te rijden, en kennis te maken met het ritme van de bewegingen, en met het lichaam van het paard, leerde ze ook haar eigen lichaam beter kennen. De afstand tussen het paardenlichaam en dat van haar vervaagde. Dit vormde de oorsprong van Wesselink’s fascinatie voor de nauwe verbondenheid van omgeving, lichaam en beweging. Wesselink studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze maakte performances, dansvoorstellingen en films voor verschillende Nederlandse en buitenlandse musea, kunstcentra en theaters. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over Dat Bolwerck en de programmering.

Bedankt, de inschrijving geslaagd!
Oops! Something went wrong while submitting the form.