Geweest: ‘Wereld van koppen’ Kor Onclin

24 augustus • 22 september 2019

Image

'Gebroken, maar niet stuk 1943', 1883. Olieverf op doek, 100 x 81.


In de ‘wereld van koppen’ van Kor Onclin wonen door de kunstenaar gecreëerde personages, vaak als materialisaties van ontmoetingen. Bij de werken op doek en papier is sprake van verwondering, ernst, humor, mildheid en mededogen. De vaak dramatische portretten drukken niet alleen deze verschillende emoties uit, maar zijn ook stilistische zeer divers. Met gevoel voor verfbehandeling en kleur toonde hij de kracht, de schoonheid en de energie van het leven. Een door Onclin geschilderde kop is een landschap, waarin het leven zijn sporen trekt, met bodem en gelaagdheden.

Welkom bij de opening op zondag 25 augustus, ontvangst vanaf 14.30 uur
15 uur
opening door de heer drs. Arno Brok - commissaris van de Koning in de provincie Fryslân

Kor Onclin (1918 - 2003) volgde lessen aan de voorloper van de Vredeman de Vries Academie in Leeuwarden, en had contacten met gevestigde kunstenaars, zoals o.a. Gerrit Benner. Zijn werk werd eind jaren dertig voor het eerst geëxposeerd bij kunsthandel De Boer in de Friese hoofdstad. Na de oorlog bleef Onclin schilderen, maar vanwege zijn grote mensbetrokkenheid en de oorlogservaringen (hij was actief in het verzet), ging hij studeren. Vervolgens was hij jarenlang werkzaam als orthopedagoog en psychotherapeut in Den Haag waar hij zijn psychotherapeutische praktijk had en docent was aan o.a. Sociale Academies. Hij bleef in zijn vrije uren schilderen en exposeerde wanneer hij daar tijd en gelegenheid voor had.

In 1978 stopte hij als psychotherapeut en ging hij zich weer volledig aan het schilderen wijden. Samen met zijn vrouw vestigde hij zich in Frankrijk/Ardèche.
Een radicale stap, die ook belangrijk bleek voor de verdere ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Hij exposeerde veelvuldig in zijn nieuwe woonland en werd meerdere malen onderscheiden bij Internationale Schilder Salons. Vanaf 1984 exposeerde Kor Onclin ook weer regelmatig in Nederland. In 2002 keerden zij terug naar Nederland waar hij de laatste maanden van zijn leven woonde.

Zijn nalatenschap wordt beheerd door de Onclin-Chabrion Stichting. Zie: koronclin.com/de-stichting


Image

Kor Onclin aan het schilderen.


Image

'Zonnewende', 1990. Olie- en acrylverf op doek, 130 x 90.